Kuba začala propouštět politické vězně

Raúl a Fidel Castro

Raúl a Fidel Castro Zdroj: ctk/ap

Kubánské úřady propustily některé z 53 politických vězňů, jak Havana v prosinci slíbila. Země tak začala plnit jednu z podmínek pro obnovení diplomatických vztahů s USA.

„Již propustili některé z vězňů. Rádi bychom, aby to (slíbené propuštění) bylo brzy kompletní,“ řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová bez upřesnění počtu a jmen propuštěných. Kuba v rámci zlepšení vztahů s USA, na němž se koncem loňského roku dohodli prezidenti obou zemí, slíbila propustit 53 politických vězňů.

Kuba se snaží hlavně docílit zrušení více než půlstoletí trvajícího amerického obchodního embarga, což by pomohlo její strádající ekonomice. Prezident Barack Obama sice naznačil ochotu blokádu zrušit, ale kongresmani, na jejichž rozhodnutí budoucnost embarga závisí, nejprve požadují demokratizaci poměrů v zemi.

Komunistický režim na Kubě bez ohledu na to dál odmítá respektovat politickou opozici. Na přelomu roku masově zatýkal disidenty v souvislosti s plánovanými opozičními akcemi, které měly otestovat případnou změnu přístupu režimu ke svobodě projevu. Za mřížemi skončilo na krátkou dobu okolo pěti desítek lidí.

V loňském roce kubánské úřady na krátkou dobu zadržely přes osm tisíc oponentů režimu, což je vůbec největší počet v historii, vyplývá z údajů Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření. Z politických důvodů bylo loni dlouhodobě vězněno asi 90 lidí.