Kubánci budou moci poprvé od revoluce prodávat domy

Vláda na komunistické Kubě dnes oznámila spuštění další reformy. Poprvé od revoluce povolí lidem prodávat a kupovat nemovitosti. Kubánci své domy dosud mohli pouze měnit komplikovaným způsobem. Podle některých názorů jde zatím o nejdůležitější z kroků prezidenta Raúla Castra v sérii změn, které mají režim posunout směrem k tržnímu hospodářství.

Povolení přišlo po říjnové legalizaci obchodu s auty. Nabude účinnosti 10. listopadu, vláda plánuje brzy zveřejnit podrobná pravidla. Dříve oznámila, že prodej domů bude podléhat zdanění a nikomu nebude dovoleno hromadit velký majetek.

Mnozí obyvatelé ostrova žijí v přeplněných bytech. V touze po vysněném bydlení někteří z nich do této chvíle uplatňovali nepříliš čestné metody jak ho dosáhnout. Patřily mezi ně fingované sňatky nebo stěhování ke starší osobě. Oficiálně za účelem péče, ve skutečnosti v očekávání dědictví.

Raúl Castro, který před několika lety vystřídal svého bratra Fidela, tvrdí, že kubánský hospodářský systém nefunguje a pokouší se ho modernizovat. V některých oblastech proto umožnil soukromé podnikání, chystají se i další reformy. Castro však zdůrazňuje, že ostrov zůstane i přes zaváděná opatření socialistickým státem.