Kubánci hlasují o nové ústavě, umožnila by soukromé podnikání

Kuba

Kuba Zdroj: reuters

Havana
Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel.
3
Fotogalerie

Na osm milionů kubánských voličů může hlasovat o nové ústavě, která má nahradit tu dosavadní z roku 1976. Největší změny přináší dokument v ekonomice, zakotvuje totiž právo na soukromé podnikání. Stále ale zachovává vedoucí úlohu komunistické strany, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století. Opozice text kritizuje s tím, že opět nezaručí pluralitní demokratický systém.

Ústava, kterou loni schválil parlament a dnes o ní hlasují Kubánci v referendu, také omezuje funkční období prezidenta na nejvýše dvě pětiletá období po sobě a zavádí úřad premiéra. Omezuje též věk pro kandidáta na hlavu státu, a to na 35 až 60 let. Předchozí nejvyšší představil Kuby Raúl Castro nastupoval do úřadu v pětasedmdesáti letech a odcházel loni, když mu bylo 86 let. Nahradil ho výrazně mladší Miguel Díaz-Canel (58).

V ekonomické oblasti zakotvuje nová ústava změny, které umožnil už před deseti lety Raúl Castro a které dovolily Kubáncům soukromě podnikat. Nová ústava uznává soukromé vlastnictví, roli trhu a zahraničních investic, avšak znovu zdůrazňuje, že státní socialistický podnik je hlavním aktérem trhu a že ekonomika bude nadále plánovaná.

Nový základní dokument také pootevírá cestu k homosexuálním sňatkům, ačkoliv je výslovně nepovoluje. Místo nynější úpravy, že manželství je „svazek muže a ženy“, se v novém textu píše, že „manželství je sociální a právní instituce“, kterou upraví zákon o rodině. Ten by měl být podle poslanců přijat a předložen v referendu do dvou let.

V nové ústavě, která má o devět desítek článků více než ta předchozí, se též uvádí, že zisk jiného občanství neznamená automaticky ztrátu toho kubánského.