Kubánské obchodnice orodují za svou zemi u Ivanky Trumpové, má přitlačit na tátu

Přítomnost Ivanky Trump na setkání významných představitelek zemí G20 se mnohým nezamlouvá

Přítomnost Ivanky Trump na setkání významných představitelek zemí G20 se mnohým nezamlouvá Zdroj: ČTK

Ivanka Trumpová a Jared Kushner
Ivanka Trumpová a Jared Kushner
..
Ivanka se dětem věnuje i přes veškerou práci, které má dost.
Ivanka doma vaří.
12
Fotogalerie

Skupina kubánských podnikatelek se obrátila na dceru amerického prezidenta Ivanku Trumpovou, která působí i jako poradkyně svého otce, aby podpořila další sbližování USA a Kuby.

Očekává se totiž, že prezident Donald Trump by měl zřejmě už v pátek v Miami oznámit výsledek svého přehodnocení uvolňování vztahů Washingtonu s Havanou, které nastartoval jeho předchůdce Barack Obama.

"Krok zpět ve vzájemných vztazích by znamenal ztrátu pro naše podnikání, čímž by utrpěly tisíce kubánských rodin," píše mimo jiné 55 kubánských podnikatelek v úterním dopise, o němž informovala agentura EFE. Kubánky, které provozují hotely, restaurace či obchody, v dopise apelovaly na Trumpovou i jako na "úspěšnou podnikatelku".

Kubánské ženy pozvaly též prezidentovou dceru na návštěvu Kuby, aby na vlastní oči viděla, jak rozmrazování vzájemných vztahů za Obamovy vlády přispělo k oživení soukromého podnikání na Kubě. To malými krůčky uvolňoval už dříve kubánský vůdce Raúl Castro, od roku 2015 ale zaznamenal soukromý sektor na tomto karibském ostrově větší rozvoj díky vstřícné politice Obamovy administrativy.

Po více než půlstoletí obnovily Havana a Washington v červenci 2015 diplomatické vztahy a loni v březnu uskutečnil Obama historickou návštěvu Kuby, která byla první návštěvou prezidenta USA na ostrově po více než 80 letech. Pro americké investice na Kubě sice stále platí hospodářské embargo, které USA zavedly začátkem 60. let a které může zrušit pouze Kongres, Obama ale využíval svých pravomocí k uvolnění obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje.

Donald Trump už po zvolení prezidentem USA loni v listopadu prohlásil, že ukončí sbližování s Kubou, pokud Havana neučiní větší pokrok v dodržování lidských práv. Opozice na Kubě opakovaně upozorňuje na to, že přes oteplení ve vztazích s Washingtonem jsou na Kubě stále političtí vězni, v zemi není demokracie a přes půl století tam pořád platí systém jedné strany (komunistické).

Pozorovatelé neočekávají, že by Trump učinil radikální změny ve vztahu k Havaně. Podle odhadů ale možná opět omezí cesty Američanů na Kubu či ztíží znovu možnost spolupráce mezi americkými a kubánskými podniky. V obou případech sice stále platí omezení, obojí je ale jednodušší než před rokem 2015.

V posledních dvou letech výrazně vzrostl počet Američanů cestujících na Kubu. Loni jich bylo na 285.000, což je o 75 procent více než v roce 2015. Jen Kubánci, kteří pronajímají ubytování prostřednictvím služby Airbnb, vydělali v posledních dvou letech asi 40 milionů dolarů (zhruba 940 milionů korun).