Kubu nejspíš větší politické změny nečekají, i když by ji měl vést někdo jiný než Castro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Volby místních zastupitelstev na Kubě zahájily v neděli proces, který má začátkem příštího roku skončit volbou nové hlavy státu. Tou se poprvé po půlstoletí zřejmě stane někdo jiný než muž jménem Castro. Už samotné nedělní volby ale ukázaly, že v reálu se toho na Kubě moc nezmění. Ve volbách totiž nebyli žádní opoziční kandidáti a nad hlasováním se obrazně řečeno vznášel duch někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra.

Kubánci starší 16 let rozhodovali v neděli o 12 515 místních zastupitelích. Mezi téměř 27 tisíci kandidáty však nebyl ani jeden zástupce opozice, která si už dříve stěžovala na diskriminaci ze strany vládních úřadů. Například občanská platforma Otro18 chtěla postavit přes 170 nezávislých kandidátů, mnohým z nich ale bylo podle mluvčího platformy Manuela Cuesty vyhrožováno a bráněno v kandidatuře, například zahájením trestního řízení kvůli vykonstruovaným obviněním.

Část opozice vyzvala proto k bojkotu voleb. Platforma Otro18 poradila voličům, aby vyjádřili svůj nesouhlas alespoň vhozením prázdných volebních lístků do uren. Jiná opoziční aliance Kandidáti za změnu vyzvala k volbě "co nejmladších kandidátů", aby tím voliči dali najevo nutnost reforem a modernizace země.

Vítězové nedělních voleb budou posléze vybírat část členů provinčních rad, které mají nominovat polovinu parlamentu. A ten bude, zřejmě v únoru (datum není zatím stanoveno) volit vedení země, včetně hlavy státu. Nynější šéf státu, jímž je od roku 2006 Raúl Castro (86), dal už dříve najevo, že se znovu o mandát hlavy státu ucházet nebude. V čele Komunistické strany ale hodlá zůstat až do kongresu v roce 2021.

Raúl Castro nahradil ve vedení země i Komunistické strany, která je na Kubě jedinou povolenou stranou, po téměř půlstoletí svého nemocného bratra Fidela Castra. Ten zemřel loni 25. listopadu ve věku 90 let.

A právě výročí úmrtí tohoto revolučního vůdce využila vládní strana k předvolební kampani, ač oficiálně na Kubě kampaň povolena není. Několik dní před volbami státní média vysílala pořady připomínající Fidelův revoluční odkaz.

"Dnes hlasujeme pro revoluci, pro vlast a pro socialismus" a také "pro Fidela a pro Raúla", prohlásil v neděli před novináři první místopředseda vlády Miguel Díaz-Canel (57), který bývá často zmiňován jako možný nástupce Raúla Castra ve vedení země.

Kandidátem v místních volbách na Kubě může být oficiálně každý, nemusí být členem Komunistické strany. O kandidátech rozhodují obyvatelé hlasováním (zvednutí ruky) na občanských schůzích v jednotlivých volebních okrscích. Volby na Kubě oficiálně nejsou povinné, účast v neděli činila 82 procent. V případech, kdy kandidát v neděli nezískal přes 50 procent hlasů, se bude 3. prosince konat druhé kolo.