Kuras: EU skončí jako všechny tyranie a měli by to nakopnout Britové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ještě před pár měsíci jsem byl rozhodnut v Brexitu nehlasovat a zařídil jsem si na týž den angažmá v Česku, abych v Londýně na hlasování nemohl být a nenechal se k němu na poslední chvíli svést.

Příčinou byla rozpolcená loajalita: Coby Brit jsem už nejmíň 15 let ujištěn, že nás Brity v EU čeká už jen samý malér, proto taky celá ta léta jako zavilý thatcherovský konzervativec volím Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP). Coby Čech jsem se ale trápil představami hrůz, kdyby nás Čechy my Britové nechali na pospas Němcům a Francouzům.

Jsme přece my Britové proslulí tím zdravým praktickým rozumem, který musí těm zabedněným kontinentálcům jednoho dne otevřít hlavy, aby se mohli konečně chovat britsky. Jenže on se děje opak: Místo aby se kontinent britštil, Británie se kontinentálští.

Brexit

Donutil ji k tomu ten už nesledovatelný maglajz desetitisíců zákonů a regulací, jež není možné dodržovat, aniž byste porušili nějaké jiné. A protože Britové mají tradičně z dodržování zákonů požitek, stávají se náruživými obchazeči jedněch, aby mohli být dodržovateli druhých. Dodržování zákonů přestalo být požitkem a stalo se nákladnou námahou. Tak Britové přestávají vědět, kdo jsou, kromě zavrženíhodných eximperialistů.

Naštěstí se ale můžu – a musím – ještě nouzově uchýlit k hlasování korespondenčnímu, když dva týdny před hlasováním zjišťuji, že moje loajalita rozpolcená není, neboť naopak Brexit bude rozhodovat i pro Čechy. Jak, vysvětlím za chvíli. Nejprve stručně, jak se Británie nechala podvést, okrást a trvale ždímat.

Celé komentář Benjamina Kurase čtěte na Reflex.cz