Kvůli bombové hrozbě musela nouzově přistát další dvě letadla

Zdroj: CC BY-SA 2.0: Austin555

Letadlo turecké letecké společnosti Turkish Airlines s 256 lidmi na palubě dnes muselo nouzově přistát v kanadském Halifaxu kvůli bombové hrozbě, která se posléze ukázala jako falešná. Stroj letící z New Yorku do Istanbulu i všechna zavazadla policisté prohledali s pomocí speciálně vycvičených psů, žádné výbušniny ale nenašli. Podobné potíže potkaly také letoun singapurských aerolinií.

O falešném poplachu v tureckém letadle informovala na svém twitterovém účtu kanadská policie, která se k podrobnostem bombové hrozby odmítla vyjadřovat. Už dříve pouze uvedla, že se snaží identifikovat osobu nebo osoby, které jsou za to zodpovědné. Jak daleko postoupila v tomto vyšetřování, rovněž nesdělila. Když se zjistilo, že šlo o falešný poplach, pokračoval stroj v cestě do Turecka.

Bombovou hrozbu vůči jednomu ze svých letadel dnes oznámila i společnost Singapore Airlines. Ve vydaném prohlášení odmítla z bezpečnostních důvodů sdělit podrobnosti. Uvedla jen, že letoun doletěl ze San Franciska do cíle, jímž byl Singapur. Cestující ale pak museli dvě hodiny čekat, než dostali svá zavazadla.

Po atentátech spáchaných 13. listopadu v Paříži, které si vyžádaly 130 mrtvých a na 350 zraněných, se ve světě zvýšily obavy z dalších teroristických útoků. Tento týden se objevilo už několik případů, kdy někdo hrozil, že je v letadle ukrytá výbušnina. V úterý musela v USA kvůli anonymní telefonické hrozbě z bezpečnostních důvodů neplánovaně přistát dvě letadla francouzské společnosti Air France letící do Francie. Ve čtvrtek pak jeden pasažér zřejmě pod vlivem alkoholu přiměl neplánovaně přistát v Burgasu letadlo Airbus A320-232 mířící se 161 cestujícími z Varšavy do egyptské Hurgady.