Kyjev: Boje na východě napáchaly škody za osm miliard dolarů

Ukrajinský hasič stojí vedle kráteru. V pozadí jsou zničené autobusy po odstřelování Doněcku.

Ukrajinský hasič stojí vedle kráteru. V pozadí jsou zničené autobusy po odstřelování Doněcku. Zdroj: CTK/AP/Sergei Grits

Škody způsobené bojovými operacemi na východě Ukrajiny dosahují výše osmi miliard dolarů (asi 160 miliard korun), odhaduje ukrajinská vláda. Nejvyšší náklady budou podle premiéra Arsenije Jaceňuka spojeny s obnovou poničené dopravní infrastruktury, zejména mostů, silnic a železniční sítě.

Povstání na východě země a ztráta Krymského poloostrova zasadily rovněž tvrdou ránu ukrajinskému zemědělství, řekl předseda vlády. V důsledku bojů v Doněcké a Luhanské oblasti a ruské anexe Krymu přišla země o 15 procent letošní sklizně obilovin. „Osobní dík prezidentu Vladimiru Putinovi,“ vzkázal Jaceňuk do Moskvy.

Ukrajinští farmáři loni sklidili podle ministerstva zemědělství 63 milionů tun obilí. Letos se očekávalo, že vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám bude úroda vyšší. Podle některých předpovědí měla být Ukrajina po USA druhým největším světovým exportérem obilí.

Do poloviny srpna bylo na Ukrajině sklizeno 34,7 milionu tun obilí. Ruské ministerstvo zemědělství oznámilo, že sklizeň obilí na okupovaném Krymu dosáhla výše 1,2 milionu tun.

Vývoj ukrajinského HDP v posledních třech letech


Krize zasáhla i ukrajinský průmysl. Průmyslová výroba se v červenci propadla proti stejnému měsíci loňského roku o 12,1 procenta, což byl její nejprudší pokles od globální krize let 2008 až 2009. Rada podniků na východě země totiž musela kvůli bojům zastavit provoz.

Pokles produkce se minulý měsíc zrychlil z pětiprocentního tempa v červnu. Proti předešlému měsíci se výroba snížila o 2,2 procenta po červnovém poklesu o 1,5 procenta.