Kyjev: Moskva se Nového Ruska nevzdala, východ Ukrajiny považuje za svoje území

Vladimir Putin se nevzdal idey Nového Ruska, tvrdí Kyjev

Vladimir Putin se nevzdal idey Nového Ruska, tvrdí Kyjev Zdroj: CTK

Projekt takzvaného Nového Ruska je v Kremlu stále živý. Prohlásil to ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Vyvrací tak aktuální spekulace, že Moskva ustoupila od územní strategie, která pokládá separatistické oblasti východní Ukrajiny za ruské území.

Podle Tymčuka jde pouze o propagandistickou kampaň. K ní patří například i prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Moskva je vlastně „jedinou silou, která se zasazuje o zachování Donbasu v rámci Ukrajiny“.

Od minulého úterý, které ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil „dnem klidu“, je na východě Ukrajiny ve zvýšené míře dodržováno příměří. Strany se rovněž připravují na další schůzku takzvané kontaktní skupiny v Minsku. Tato skupina, tvořená zástupci Kyjeva, proruských separatistů, Ruska a OBSE, dojednala v září v běloruské metropoli klid zbraní, který však byl intenzivně porušován, zřejmě oběma stranami.

Nynější zklidnění situace v Doněcké a Luhanské oblasti, nepříjemný ekonomický tlak západních sankcí na Rusko, včetně pádu kursu rublu, a určitý „uklidňující“ tón Moskvy, vedly ke spekulacím, že by Kreml mohl přemýšlet o změně své politiky vůči Ukrajině.

Separatisté využívají klid k doplnění stavů, tvrdí Tymčuk

„Fakta vyvracejí mírové úmysly Ruska,“ tvrdí ale Tymčuk. Odvolává se přitom na informace své analytické skupiny, z nichž vyplývá, že odborníci generálního štábu ruské armády a tajných služeb GRU a FSB nyní intenzivně pracují na vybudování „armády Nového Ruska“.

Shánějí prý pod jedno velení všechny ozbrojené skupiny působící na územích proruských lidových republik Doněcké a Luhanské. Hrozí přitom, že ten, kdo se nepodřídí, přijde o pomoc z Ruska. Tato pomoc je v poslední době velmi intenzivní a zahrnuje mimo jiné zimní uniformy, různé vybavení a palivo.

Kromě toho prý bylo v poslední době zaznamenáno doplňování početního stavu povstaleckých jednotek, které utrpěly v předchozích bojích ztráty. Pokračuje také přesun ruských dobrovolníků na Donbas. „Nesnižuje se ani množství ozbrojených sil Ruské federace působících v Donbasu,“ zdůrazňuje současně Tymčuk.

Tymčuk: Na jihu Ruska se mobilizuje armáda

Tvrdí rovněž, že zatímco ruské ministerstvo zahraničí vydává uklidňující prohlášení, v jižním vojenském okruhu Ruska se mobilizují velitelské štáby všech druhů vojsk. Kromě toho se tam nadále nacházejí útvary přesunuté dříve i z centrálního vojenského okruhu.

„Všechna tato fakta brání tomu považovat moskevský 'projekt Nové Rusko' za uzavřený,“ konstatuje Tymčuk. Podle něj je všechno, včetně poklesu palby ze strany povstalců, jen informační kampaň s cílem ukázat, že „mírový dialog“ je možný, a zřejmě tak dosáhnout zmírnění západních sankcí.

Nové Rusko
Označení Nové Rusko pro východ a jih Ukrajiny zavedl do politického slovníku v jednom ze svých projevů ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou ve 20. století. Do Nového Ruska Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Radek Palata: Kreml vyvolává rusofobii. Už zase