Kyjev, Paříž, Berlín i Moskva si potvrdily odhodlání prosazovat mír na Ukrajině

Ukrajinská armáda na Donbasu

Ukrajinská armáda na Donbasu Zdroj: CTK

Nejvyšší představitelé Ukrajiny, Francie, Německa a Ruska potvrdili své odhodlání prosazovat příměří na východě Ukrajiny. Uvedli to podle úřadu francouzského prezidenta během společné telefonické konference, při níž hodnotili plnění mírových dohod na proruském východě Ukrajiny.

Německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin, francouzský prezident François Hollande a jejich ukrajinský kolega Petro Porošenko zvlášť hovořili o přípravách místních voleb v Donbasu, které se mají konat začátkem roku 2016.

Konzultace proběhla v takzvaném normandském formátu. Podobná rokování k Ukrajině se tak označují od června minulého roku, kdy během oslav vylodění spojenců za druhé světové války ve francouzské Normandii spolu Porošenko, Putin, Hollande a Merkelová poprvé hovořili o ukrajinské krizi.

Na Ukrajině zatím platí vánoční příměří mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou, navzdory tomu ale přišli o víkendu o život dva lidé. Podle ukrajinské armády pokračovaly i v sobotu a v neděli boje severně od Doněcku, na zřejmě nejcitlivějším místě asi 500 kilometrů dlouhé frontové linie.

Na východě Ukrajiny se bojuje od loňského dubna a příměří byla s větším či menším úspěchem vyhlášena už třikrát. Během bojů zahynulo 9000 lidí a zhruba dva miliony dalších musely opustit svá obydlí. Západ obviňuje Rusko, že východoukrajinské povstalce mimo jiné vojensky podporuje, což Moskva popírá.

Reportáž: Ukrajina je od Donbasu daleko, Rusům tu říkají Moskalové