Kyjev potvrdil ztrátu jednoho bitevníku

Ukrajinský letoun Su-25

Ukrajinský letoun Su-25 Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Ukrajinské vládní síly dnes potvrdily ztrátu bitevního letounu Su-25, který v pátek na východě země prý sestřelila ruská raketa. Pilota se podařilo zachránit. Proruští separatisté, s nimiž ukrajinské vládní jednotky na východě země už od dubna bojují, v pátek ohlašovali sestřelení čtyř letadel stejného typu. To ale armáda popřela.

„V pátek, po splnění úkolu ohledně zničení techniky a živé síly nezákonných ozbrojených uskupení (povstalců), byl letoun Su-25 sestřelen ruskou protiletadlovou raketou,“ ohlásilo ukrajinské armádní tiskové středisko podle agentury Interfax-Ukrajina. Pilot podle komuniké vyvázl nezraněn: katapultoval se, našla jej ukrajinská Národní garda a vrací se na své letiště.

Ukrajinské vojenské letectvo v bojích s povstalci od 7. dubna podle agentury Unian ztratilo kolem 20 strojů včetně vrtulníků. Dosud mezi nimi byly dva bitevníky Su-25.

NATO tvrdí, že na východní Ukrajině operuje více než tisícovka ruských vojáků, kteří s tanky a obrněnci dobytím Novoazovska otevřeli novou frontu bojů na jihu Doněcké oblasti u Azovského moře. Moskva nadále popírá jak nasazení svých vojáků, tak dodávky výzbroje separatistům.