Kyjev: Ruská GRU operuje na východě Ukrajiny

Prosuští ozbrojenci ve městě Slovjansk

Prosuští ozbrojenci ve městě Slovjansk Zdroj: ctk/ap

Ukrajinská tajná služba SBU zveřejnila dnes na internetu záznamy telefonických rozhovorů údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU. Odposlechy podle SBU představují důkaz, že Rusové nejenže koordinují akce separatistů na východě Ukrajiny, ale také se přímo zapojili do víkendových bojů s ukrajinskými jednotkami o Slavjansk.

„Materiály SBU svědčí o tom, že se na východní Ukrajině odehrává rozsáhlá vojenská agrese Ruské federace, která se uskutečňuje silami průzkumných a diverzních skupin GRU,“ uvedla SBU na svém webu. „Cílem těchto diverzních skupin je terorizovat místní obyvatelstvo, zrušit (plánovaná) jednání mezi Ukrajinou, USA, EU a Ruskem a zlikvidovat ukrajinské strážce pořádku.“

Na záznamech jsou slyšet rozhovory údajných příslušníků GRU o dodávkách munice a zbraní, přesunu posil i úspěšně svedeném boji s Ukrajinci, kteří se dostali do nastražené léčky na přístupech k Slavjansku. Domlouvají se i na rozhovoru pro ruskou televizi, ve kterém má o požadavcích separatistů hovořit muž s ukrajinským přízvukem. Podle dostupných informací ozbrojení separatisté okupují úřední budovy v nejméně jedenácti východoukrajinských městech.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vřením ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je v ruském zájmu, aby Ukrajina zůstala jednotná, všichni občané ale musí mít stejná práva. Lavrov naopak upozornil, že žádá vysvětlení zpráv o přítomnosti šéfa americké tajné služby CIA v Kyjevě. S touto informací v neděli přišel sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Údajný záznam telefonických rozhovorů členů GRU