Kyjev: Ruská stíhačka sestřelila náš letoun

Ukrajinský letoun Su-25

Ukrajinský letoun Su-25 Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Ukrajina obvinila Rusko ze sestřelení svého bitevního letounu Suchoj Su-25, který byl nasazen v boji proti proruským separatistům na východě země. Již dříve Kyjev obviňoval Rusko, že ukrajinská letadla čelí ostřelování z ruského území, tentokráte však bitevník údajně sestřelila ruská stíhačka.

„Ve středu se okolo 19:00 (18:00 SELČ) odehrála další ruská provokace. Ruský vojenský letoun zasáhl raketou letoun Su-25 ukrajinského vojenského letectva, který plnil úkoly na území Ukrajiny,“ prohlásil dnes před novináři mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. „Naše letadlo bylo sestřeleno, pilot se katapultoval a byl dopraven do bezpečí. Je celý a zdravý, zranění neutrpěl,“ řekl podle agentury Unian a dodal, že Kyjev chystá odpověď Rusku.

Ruská agentura Interfax dodala, že tvrzení o ruském sestřelení ukrajinského zdroje se nepodařilo ověřit z jiných zdrojů. Nicméně povstalci nedávno ohlásili sestřelení dvou letounů Su-25, které napadaly jejich pozice v Doněcké oblasti.

Jeden ze strojů byl prý u Horlivky zasažen přenosnou raketou, odpálenou ze země, a pak odletěl směrem k nejbližšímu letišti, z letadla se valil silný dým. O údajném sestřelení druhého bitevníku rebelové žádné podrobnosti neposkytli.