Kypr opouští záchranný program, nevyčerpal ani všechny peníze

Prázdná pobočka Bank of Cyprus

Prázdná pobočka Bank of Cyprus Zdroj: CTK/AP

Kypr se rozhodl předčasně opustit část mezinárodního záchranného programu, kterou zajišťoval Mezinárodní měnový fond (MMF). Oznámila to šéfka MMF Christine Lagardeová. Ujednání o jeho poskytnutí se země rozhodla zrušit k dnešnímu datu. Vypršet měl 14. května.

„Ráda bych pogratulovala lidu a vládě Kypru k úspěchům v rámci programu hospodářského přizpůsobení, který v posledních třech letech poskytl ekonomice působivý vzestup,“ uvedl šéfka MMF v prohlášení. Kyperská ekonomika podle ní loni stoupla o zhruba 1,5 procenta, bankovní systém stojí na mnohem pevnějších základech, výdaje jsou pod kontrolou a státní dluh se zmenšuje.

Kyperskou vládu ale Lagardeová vybídla k pokračování reforem, především na pozadí nových výkyvů na světových finančních trzích.

Zpráva se objevila zhruba tři roky poté, co ministři financí eurozóny schválili záchranný úvěr pro Kypr v objemu až deset miliard eur (zhruba 271 miliard korun). Země se dostala do problémů kvůli svému bankovnímu sektoru, který měl silné napojení na Řecko. Dohodu provázely přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Cy GDP Annual Growth Rate

Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem řekl, že Kypr ze záchranného programu vystoupí na konci měsíce. „Úřady odvedly velmi, velmi dobrou práci. Kypr je nyní schopen se sám financovat a mnoho provedených fiskálních a finančních strukturálních reforem vrátily Kypr na cestu udržitelného růstu,“ uvedl Dijsselbloem po skončení pravidelné schůzky euroskupiny v Bruselu.

Nikósie podle Reuters program ukončila, aniž vyčerpala všechny dostupné finanční prostředky. Od MMF měl Kypr dostat jednu miliardu eur a zbývajících devět miliard z EU.