Lavrov o Sýrii: Sankce EU nevedou k ničemu dobrému

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: reuters

Rusko dnes odsoudilo sankce Evropské unie proti Sýrii, kde trvají protivládní nepokoje. Jak uvedl ministr zahraničí Sergej Lavrov na okraj schůzky Společenství nezávislých států v Tádžikistánu, jednostranné sankce Moskva nepovažuje za vhodný nástroj vyjednávání. EU se v pátek rozhodla uvalit embargo na dovoz syrské ropy v reakci na tvrdé potlačování protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada.

„Vždy jsme říkali, že jednostranné sankce nevedou k ničemu dobrému. Poškozuje to vztahy mezi vyjednávajícími stranami v jakékoli krizi,“ prohlásil Lavrov.

Evropská unie se shodla na sankcích proti Sýrii na neformální schůzce ministrů zahraniční EU v polských Sopotech. „Prezident Asad stojí za masakry ve vlastní zemi,“ prohlásil polský šéf diplomacie Radoslaw Sikorski, jehož země nyní unii předsedá. „Celé mezinárodní společenství Asada vyzývá, aby se vzdal moci.“

Ropné embargo se týká nákupu, dovozu a transportu ropy a dalších ropných produktů ze Sýrie. Zákaz dovozu by měl mít na Asadův režim citelný dopad, protože Evropská unie kupovala zhruba 95 procent ropy vyvážené ze Sýrie, což představovalo jednu čtvrtinu až jednu třetinu všech příjmů této blízkovýchodní země.

Spojené státy a Evropská unie tlačí na Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila sankce na Sýrii, proti čemuž se tvrdě staví Rusko a Čína.

Moskva udržuje s Damaškem úzké vztahy a je jedním z hlavních dodavatelů zbraní do Sýrie. Jedním z navrhovaných opatření západu je právě embargo na dovoz zbraní, které by znemožňovalo prodeje ruských firem do Damašku.

Od začátku demonstrací proti vládě Bašára Asada v polovině března zahynulo podle OSN v Sýrii asi 2200 lidí. V pátek bylo při nových demonstracích, které se konaly v oblastech Hamá, Dará, Dajr az-Zauru, Džásimu i v druhém největší syrském městě Halabu, zabito dalších nejméně dvacet lidí.