Lavrov: Rada Evropy by měla kontrolovat právní stav na Ukrajině

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Rada Evropy by se mohla zapojit do kontroly právního prostředí na Ukrajině, kde podle Moskvy "pravidelně dochází k prohřeškům". Po setkání s generálním tajemníkem Rady Evropy (RE) Thorbjörnem Jaglandem to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kontrola ze strany RE by se podle Lavrova neměla týkat jen neklidného jihovýchodu země, ale celého ukrajinského území.

Lavrov v besedě s Jaglandem podle agentury TASS tvrdě kritizoval politiku prezidenta Petra Porošenka na Ukrajině a obvinil Kyjev, že Donbas vystavil faktické hospodářské blokádě. „Stojíme o to, aby byly co nejrychleji obnoveny kontakty mezi Doněckem, Luhanskem a kyjevskými úřady,“ řekl ruský ministr.

Ukrajina v minulých dnech zastavila výplatu důchodů a sociálních dávek obyvatelům oblastí kontrolovaných proruskými vzbouřenci. Centrální banka na Donbasu vyřadila z provozu bankomaty a ukrajinské banky ze svých odboček stáhly hotovost. Ukrajinské ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že z Kyjeva vyjel poslední přímý vlakový spoj s Doněckem.

Ukrajina staví vlastní "Mažinotku"

Lavrov rovněž kritizoval postupující budování hraničních zábran, které Ukrajina od října staví na rozsáhlém úseku hranice s Ruskem nákladem více než osm miliard hřiven (přes 11 miliard korun). Podle informací ukrajinské pohraniční služby už byly protitankové zábrany, hlídkové věže a elektronické monitorovací systémy instalovány na 135 kilometrech hranic a práce na dalších úsecích rychle pokračují. Přes 400 kilometrů rusko-ukrajinské hranice je ale podle Kyjeva pod kontrolou separatistů.

Spíš než na budování „nových zdí“ by se podle Lavrova měla Ukrajina zaměřit na řešení východoukrajinské krize. I Jagland podle ruské agentury TASS prohlásil, že „25 let po pádu Berlínské zdi není vhodná doba pro stavbu nových“. Hlavním úkolem je podle šéfa Rady Evropy snížit napětí na Donbasu a obnovit jednání vedoucí k zajištění míru.