Lavrov: Rusko nikdy nezpochybnilo nárok Ukrajiny na sblížení s EU

Lavrov

Lavrov Zdroj: ctk

Rusko nikdy nezpochybňovalo právo Ukrajiny na partnerství s Evropskou unií, pouze varovalo před hospodářskými riziky. V rozhovoru s norským listem Verdens Gang (VG) to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se dnes v Norsku účastní oslav osvobození severonorského města Kirkenes Rudou armádou. Také prohlásil, že na Ukrajině je nyní prioritou zažehnat krizi a podpořit rozhovory mezi kyjevskou vládou a proruskými separatisty na východě.

„Chci zdůraznit, že jsme nikdy nezpochybňovali právo Ukrajiny rozvinout partnerské vztahy s Evropskou unií. Klíčové zde bylo pouze to, že by to nemělo poškozovat Rusko, jeho partnery v celní unii a v zóně volného obchodu Společenství nezávislých států, jejíž součástí Ukrajina je,“ řekl Lavrov. Dodal, že ukrajinské obchodní vztahy s EU by neměly do Ruska otevírat „bezcelní postranní cestičky pro levné unijní zboží“.

Na otázku k současnému vývoji na Ukrajině šéf ruské diplomacie řekl, že je ze všeho nejdříve nutné zažehnat akutní krizi, k čemuž podle něj již nyní existují příhodné podmínky v podobě zářijové dohody o příměří. Vyslovil se také pro navázání kontaktů mezi ukrajinskou vládou a představiteli samozvaných povstaleckých republik na východě, aby mohl začít politický dialog.

Lavrov kritizoval sankce, které Západ vůči Moskvě kvůli jejímu počínání během ukrajinské krize uvalil. „Takovýto přístup (Západu) důrazně odmítáme a (sankce) považujeme za kontraproduktivní. Sankční spirála vede k patové situaci. Nepomohou vyřešit problémy, naopak vytváří další překážky k jejich překonání,“ řekl Lavrov.

Na sankce odpověděla Moskva vlastními odvetnými opatřeními. Z USA, EU, Kanady, Austrálie a Norska zakázala dovoz masa, ryb, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny.