Lavrov si volal s Tillersonem kvůli Sýrii: Američané a Rusové jsou ze sebe zklamaní navzájem

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zdroj: Profimedia.cz

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil
Sergej Lavrov
Vladimir Putin
4
Fotogalerie

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov měl se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem telefonický rozhovor o situaci v Sýrii po pátečním raketovém útoku USA. Navzdory protikladným stanoviskům k útoku se oba ministři dohodli, že budou v diskusích o Sýrii osobně pokračovat.

Lavrov podobně jako v pátek ruský zástupce u OSN Vladimir Safronkov řekl, že "útok na zemi, jejíž vláda bojuje s terorismem, pouze hraje do karet extrémistům a vytváří další bezpečnostní hrozby v regionu a ve světě". Rovněž Tillersonovi podle ministerstva řekl, že tvrzení Západu, podle něhož syrská armáda použila v provincii Idlib 4. dubna chemické zbraně, neodpovídá skutečnosti.

Tillerson by měl dorazit do Moskvy k jednání s ruskými činiteli příští týden, uvedla agentura Reuters. V pátek Tillerson označil reakci Ruska na raketový útok USA proti letecké základně syrského vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada za "zklamání". Dodal ale, že tím není nijak překvapen.

Americká armáda vypálila v pátek nad ránem ze dvou lodí ve východním Středomoří 59 střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý syrská armáda podle Washingtonu vedla chemický útok na město Chán Šajchún. Americké údery si podle syrských zdrojů vyžádaly 16 obětí, z nichž devět byli civilisté.

Rusko akci hodnotí jako porušení mezinárodního práva, Spojené státy jako oprávněnou a zásadní akci. Na jejich straně je mnoho dalších zemí.

Moskva v reakci na útok pozastavila horkou linku s Pentagonem, díky níž se předcházelo leteckým kolizím nad Sýrií. Ministerstvo obrany si předvolalo amerického vojenského atašé.

Video placeholde
VIDEO: Americká letadlová loď USS Porter vysílá střely tomahawk do Sýrie • US Navy