Lavrov: Ukrajina by se měla stát federací

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Ukrajina by se měla stát neutrální federací, která by zaručovala jednotlivým oblastem autonomii. V rozhovoru, který dnes odvysílala ruská televize, to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dnes večer se sešel v Paříži se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a bude s ním opět jednat o krizi kolem Ukrajiny.

Lavrov v interview také odmítl obavy, že by koncentrace ruských vojáků u hranic s Ukrajinou byla předznamenáním ruské invaze poté, co Moskva anektovala Krym. „Nemáme naprosto v úmyslu překročit hranice s Ukrajinou a nemáme na tom žádný zájem,“ prohlásil.

Americký ministr obrany Chuck Hagel nicméně kvůli přesunům ruských jednotek poslal předčasně zpět do Evropy vrchního velitele sil NATO v Evropě Philipa Breedlovea. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho.

Breedlove měl v úterý a ve středu vypovídat v kongresových výborech. Podle Kirbyho je rozumnější, aby se Breedlove vrátil do Evropy „vzhledem k nedostatečnému množství informací ze strany ruského vedení o pohybu ruských vojenských jednotek,“ řekl Kirby. „V obecnější rovině se domnívám, že je důležité, aby Breedlove pokračoval v konzultacích se spojenci … a v jednání o konkrétních krocích, jak dále ujistit naše spojence v NATO ve východní Evropě,“ dodal.

USA: o federaci musí rozhodnout Kyjev

Podle Lavrova je federace jedinou cestou, jak zaručit stabilitu a neutralitu Ukrajiny. „Nevidíme jiný způsob, jak zajistit stabilní rozvoj Ukrajiny, než podpis dohody o federaci,“ řekl ruský ministr. Na jihu a východě Ukrajiny žije velká ruská menšina.

Američtí představitelé jsou k možnosti federace opatrní a zdůrazňují, že by s tím museli souhlasit Ukrajinci. Nynější ukrajinská vláda Lavrovovy návrhy dnes odmítla s tím, že se rovnají kapitulaci. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení doporučilo Rusku, aby „přestalo diktovat ultimáta suverénním a nezávislým zemím“. Lavrov řekl ruské televizi, že Rusko, USA a EU by mohly společně podpořit kyjevskou vládu v „národním dialogu“, který by nezahrnoval „ozbrojené radikály“. Podle Ruska se na ukrajinské vládě podílejí fašistické skupiny. Kyjev toto tvrzení odmítá.

Lavrov se před setkáním s Kerrym krátce sešel s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem. Lavrov a Kerry spolu pravidelně mluví telefonicky, naposledy osobně jednali minulý týden v Haagu. Dnešní schůzka následuje po pátečním telefonátu mezi prezidenty USA a Ruska Barackem Obamou a Vladimirem Putinem.