Le Penová mobilizuje před druhým kolem voleb. V sázce je prý přežití Francie

Marie Le Pen děkuje svým podporovatelům

Marie Le Pen děkuje svým podporovatelům Zdroj: Reuters

Do druhého kola postupuje i Marie Le Penová
Marine Le Penová
Emmanuel Macron
4
Fotogalerie

Kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová považuje svůj postup do druhého kola francouzských prezidentských voleb za historický výsledek. Při vystoupení po hlasování vyzvala všechny francouzské vlastence, aby ji podpořili. V sázce je podle ní přežití Francie.

Ve francouzských prezidentských volbách jde o "divokou globalizaci". Tu podle ní právě představuje její soupeř ve druhém kole Emmanuel Macron.

Nastal čas osvobodit francouzský lid od "arogantních elit", řekla Le Penová. Francouzští voliči mají nyní prý šanci na "skutečnou změnu".

"První etapa, která musí vést Francouze do (prezidentského) Elysejského paláce, je za námi. Je to historický výsledek," prohlásila Le Penová. Své vystoupení spolu s nadšenými příznivci zakončila tradičně zpěvem Marseillaisy.

Macron by měl Le Penovou podle průzkumů ve druhém kole porazit

Podle dvou průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl centrista Emmanuel Macron porazit vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou v poměru 62 ku 38, respektive 64 ku 36 procentům.

Společnost Harris Interactive dává 39letému exministrovi hospodářství v rozhodujícím souboji o Elysejský palác naději na 64 procent hlasů. Předsedkyně Národní fronty (FN) a europoslankyně Le Penová by tak získala zbylých 36 procent hlasů.

Z průzkumu společnosti Ipsos Sopra vyplynul rozdíl o čtyři procenta menší rozdíl mezi oběma soupeři, tedy 62 ku 38 procentům.