Legendární britská cestovka Thomas Cook chystá návrat. Bude prodávat zájezdy na internetu

Nejstarší cestovka na světě zkrachovala na podzim 2019.

Nejstarší cestovka na světě zkrachovala na podzim 2019. Zdroj: Reuters

Zkrachovalá firma teď plánuje návrat.
Návrat cestovky Thomas Cook může zkomplikovat koronavirus.
Thomas Cook bude nově jen prodávat zájezdy na internetu. Vlastní letadla ani hotely mít nebude.
Thomas Cook, nejstarší cestovní kancelář na světě
Se společností Thomas Cook jezdili na dovolenou i Winston Churchill, Mark Twain nebo Oscar Wilde.
6
Fotogalerie

Čínská investiční společnost Fosun International, která loni odkoupila zkrachovalou skupinu Thomas Cook, plánuje vrátit slavnou cestovní kancelář zpátky na scénu. Informovala o tom britská BBC. Obnovená firma má už koncem roku fungovat jako internetový zprostředkovatel zájezdů. První zákazníci tak s ní budou moci vyrazit na dovolenou příští sezonu.

Thomas Cook se zapsala do dějin jako nejstarší cestovní kancelář na světě s historií sahající do roku 1841. Na dovolenou s ní jezdil třeba britský státník Winston Churchill nebo americký spisovatel Mark Twain. V září 2019 však firma s ročním obratem 9,58 milionu liber nečekaně vyhlásila bankrot a ukončení činnosti. O práci kvůli tomu přišlo 21 tisíc lidí a neuvěřitelných 150 tisíc klientů společnosti uvízlo v zahraničí. Teď má cestovka povstat z popela.

Plánuje to její nový majitel, čínský Fosun, jenž zavedený brand koupil v listopadu 2019 za jedenáct milionů liber, zhruba 245 milionů korun. Znovuoživený Thomas Cook má ovšem fungovat jen v omezené míře jako digitální platforma, tedy bez obří flotily letadel, hotelů a obchodů, které provozovala původní kancelář. Fosun již dokonce založil webovou stránku nové společnosti. Zájezdy ovšem ještě neprodává.

Společnost podle BBC ještě čeká na udělení licence od britského úřadu pro civilní letectví a také na vývoj kolem koronaviru. Zdroj BBC nicméně tvrdí, že cestovní kancelář Thomas Cook „je velmi dychtivá spustit provoz do Vánoc, kdy lidé začínají myslet na letní dovolené“. Firma totiž po letošním útlumu za rok očekává zvýšenou poptávku po zahraničních zájezdech.   

Cestovatelský průmysl patří k odvětvím, které současná pandemie zasáhla nejbolestivěji. Cestovka Hays Travel, která loni převzala většinu prodejen a bývalých zaměstnanců Thomase Cooka, byla nucena v roce 2020 propustit už devět set lidí. Dřívější hlavní konkurent firmy TUI Group zase nedávno obdržel dotaci od německé vlády ve výši jedné miliardy liber, aby mohl dál fungovat.