Lego dál těží z pandemie. Tržby výrobce stavebnic se loni zvýšily o 27 procent

Dánský hračkářský gigant Lego loni zvýšil své tržby o 27 procent. Nadále těžil z dlouhých lockdownů.

Dánský hračkářský gigant Lego loni zvýšil své tržby o 27 procent. Nadále těžil z dlouhých lockdownů. Zdroj: e15.cz

Jihokorejci si volí nástupce prezidenta Mun Če-ina (na snímku).
Růst ekonomiky Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil. Dosáhl jen 0,4 procenta.
Dál sledujeme vývoj války na Ukrajině.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Růst ekonomiky EU ve čtvrtém kvartále zpomalil

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla oproti předchozímu kvartálu o 0,4 procenta, uvedl Eurostat. Jedná se o výrazné zpomalení růstu. Ve třetím čtvrtletí činila expanze 2,2 procenta. Nejvyšší růst hrubého domácího produktu ve srovnání s předchozími třemi měsíci zaznamenalo Slovinsko (+5,4 procenta) a Malta (+2,3 procenta). Největší pokles oznámilo Irsko (–5,4 procenta), Rakousko (–1,5 procenta) a Německo (–0,3 procenta). Česká ekonomika mezičtvrtletně rostla o 0,9 procenta. Od října do prosince se v Evropské unii snížily výdaje domácností na konečnou spotřebu. Naopak stouply výdaje vlád. Ve srovnání se závěrečným čtvrtletím roku 2019, tedy dobou před vypuknutím koronakrize, se ekonomika EU zvedla o 0,6 procenta.

Jihokorejci vybírají prezidenta

Jižní Korea si od brzkého středečního rána volí nového prezidenta. Vyrovnané šance na vítězství mají dva hlavní kandidáti – zástupce vládnoucích demokratů I Če-mjong a člen konzervativní opozice Jun Sok-jol. Ústředním tématem voleb je pro Jihokorejce hospodářství a narůstající nerovnost ve společnosti. Tato témata dokonce upozadila napjaté vztahy se sousední KLDR. Ceny nemovitostí ve velkých městech se za posledních pět let zdvojnásobily, zatímco růst mezd byl v zemi mnohem pomalejší. Vítěz voleb nastoupí do úřadu v květnu a vystřídá v něm dosavadního prezidenta Mun Če-ina. Jižní Korea je desátou největší ekonomikou světa.  

Z trhů a burz 

Akcie v Evropě i USA převážně zlevňovaly

Hodnota amerických akcií byla během úterního obchodování velmi rozkolísaná, především kvůli nejistému vývoji války na Ukrajině. Hlavní indexy nakonec uzavřely v minusu. S&P 500 se snížil o 0,72 procenta. Dow Jones ztratil 0,56 procenta a Nasdaq Composite klesl o 0,28 procenta. Převážně oslabily také burzy v západní Evropě. Celoevropský index STOXX Europe 600 odevzdal 0,51 procenta. Německý DAX pozbyl 0,02 procenta, nizozemský AEX se propadl o 1,84 procenta a francouzský CAC 40 skončil ve ztrátě 0,32 procenta. Pouze britský benchmark FTSE 100 se o 0,07 procenta zvýšil.   

Další skvělý rok pro Lego  

Tržby dánského hračkářského gigantu Lego za rok 2021 meziročně vyskočily o 27 procent. V přepočtu dosáhly zhruba 188 miliard korun. Společnost loni nadále těžila z opatření světových vlád proti šíření koronaviru, kvůli nimž lidé trávili více času doma a kupovali si oblíbené stavebnice. Společnost otevřela také 165 nových prodejen, z toho 95 v Číně, která se pro hračkářský sektor stává čím dál významnějším trhem. Lego se počítalo mezi takzvané pandemické vítěze už v roce 2020, kdy se jeho provozní zisk navýšil o pětinu. Letos by se firma měla podle odhadů vrátit k běžnému jednocifernému růstu.     

Tweet dne

Aktuální vývoj války na Ukrajině můžete sledovat v online přenosu na serveru E15.cz.    

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu, která potrvá do 10. března. Europoslanci dnes budou probírat válečný konflikt na Ukrajině s estonskou premiérkou Kajou Kallasovou. Řešit se budou také důsledky rozhodnutí Soudního dvora EU ohledně právního státu v Polsku a Maďarsku. 
  • Maďarsko zveřejní data o vývoji inflace v zemi za únor. Analytici očekávají zvýšení z lednové hodnoty 7,9 procenta na nejméně 8,1 procenta.
  • Své hospodářské výsledky za loňský rok oznámí německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas.