Lesním požárům v Austrálii už padlo za oběť více než sto domů

Víc než sto domů už lehlo popelem v oblíbené turistické zóně na jihu Austrálie. Rozsáhlé lesní požáry o Vánocích zachvátily hojně navštěvovanou oblast kolem pobřežní silnice Great Ocean Road ve státě Viktorie. Hasiči varují, že horké letní počasí může přinést zkázu dalším obydlím.

Pobřežní horizont ozařují plameny už týden. Pětaosmdesát domů shořelo v obci Wye River, dalších osmnáct v nedalekém turistickém středisku Separation Creek. Oblast leží asi 120 kilometrů jihozápadně od Melbourne. „Oheň neustupuje, problémy budou trvat do ledna, možná do února,“ řekl novinářům Craig Lapsley z hasičského pohotovostního sboru státu Viktorie.

Postižené oblasti sice dnes ráno zkropil déšť, nebezpečí ale podle záchranářů ani zdaleka zažehnáno není. Stovky lidí byly z ohrožených oblastí evakuovány, díky včasným zásahům hasičů nejsou hlášeny žádné ztráty na životech. V období, kdy na jižní polokouli panuje léto, jsou ničivé požáry v Austrálii opakovaným jevem. V roce 2009 při nich ve státě Viktorie přišlo o život 173 lidí, zničeno bylo přes 2000 domů.