Letadlu Aeroflotu upadl díl motoru, posádka si ničeho nevšimla

Suchoj Superjet společnosti Aeroflot

Suchoj Superjet společnosti Aeroflot Zdroj: SuperJet International

Při startu ruského dopravního letounu Suchoj Superjet 100 společnosti Aeroflot na lince z Moskvy do Kyjeva upadl stroji na ranveji moskevského letiště Šeremeťjevo díl motoru. Napsala to agentura TASS s odvoláním na letištní zdroje.

Nehoda, k níž došlo během pondělního letu, si nepovšimli nejen cestující, ale ani posádka, ztráta byla zjištěna až po přistání na kyjevském letišti Borispol. Chybějící kus byl pak nalezen na okraji startovací dráhy v Moskvě.

Žádné další informace o okolnostech nehody moskevská letištní správa ani vedení společnosti Aeroflot médiím nesdělily. Známo ani není, kolik cestujících na pondělní lince z Moskvy do Kyjeva letělo. Piloti začali chybějící kus motoru postrádat až po „vizuálním ohledání letounu“ na letišti Borispol před zpátečním letem do Moskvy.

Dvoumotorové dopravní letouny Suchoj Superjet 100 pro 110 cestujících se v Rusku vyrábějí od roku 2007, na první linku byly nasazeny o tři roky později. Na ruských vnitrostátních i mezinárodních linkách mají nahradit starší letouny Tu-134 a Jak-42. Zatím jich bylo vyrobeno necelých sto, Aeroflot jich provozuje asi třicet.