Letouny intenzivně bombardovaly povstalecké části Halabu, 45 mrtvých

Protivládní síly v Halabu

Protivládní síly v Halabu Zdroj: ctk

Při nočním bombardování povstaleckých oblastí na východě Halabu zahynulo 45 lidí, řekl ředitel halabské nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíb. Vojenské letouny podnikly v oblasti během noci vůbec nejintenzivnější nálety za poslední měsíce.

„Neexistuje zbraň, kterou by nepoužili,“ uvedl jeden z představitelů povstalecké skupiny Fastakim, které ve městě působí. Podle jiného z rebelů byly při útoku nasazeny i zápalné bomby. „Jde o nátlak na opozici. Rusové jen chtějí, abychom se vzdali. Žádné jiné řešení nemají,“ dodal zástupce povstalců.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu žádal, aby Rusko a syrská vláda zastavily lety nad syrskou válečnou zónou. Jde podle něj o poslední šanci, jak se pokusit zachránit příměří, které v zemi platilo do nedělní půlnoci.

Rusko a USA vyjednaly 9. září pro Sýrii příměří, ale syrská armáda v pondělí večer oznámila, že klid zbraní skončil. Téměř okamžitě byly obnoveny útoky na Halab, v jeho východní části ovládané opozicí v noci na středu napočítali svědci 100 výbuchů.