Libye se hroutí. Státy evakuují své občany ze země

Boje v Tripolisu

Boje v Tripolisu Zdroj: CTK

Boje ve východolibyjském Benghází si od pondělní půlnoci vyžádaly dalších 30 obětí. Armádní speciální jednotky tam bojují proti islamistům. K zemím, které z Libye kvůli horšící se bezpečnostní situaci evakuují své občany nebo diplomaty, přibyly Francie a Kanada. Také české ministerstvo zahraničí vydalo doporučení necestovat do této severoafrické země.

Tvrdé boje se v Libyi odehrávají už čtrnáct dní a soustřeďují se nejenom na Benghází, ale i na hlavní město Tripolis. Benghází z velké části ovládají milice, které se podílely na svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011. Město je téměř denně dějištěm bojů mezi znepřátelenými skupinami ozbrojenců. Dnes se tam zřítilo letadlo, jehož posádka se připojila k vysloužilému generálovi Chalífovi Haftarovi, který chce islamisty porazit. Stroj měl údajně technické problémy a pilotovi se podařilo katapultovat se. Haftar má podporu části vojska a někteří vojáci přešli k jeho jednotkám.

V Tripolisu se boje soustřeďují na letiště, které je od 13. července uzavřené a o nadvládu nad ním bojují znepřátelené milice. O život tam přišla už stovka lidí.

Hrozí zemi občanská válka?

Agentura Reuters píše, že se Libye propadá do chaosu. Současné boje jsou jedny z nejtěžších od revolučního roku 2011 a Libyi hrozí občanská válka, protože vláda není schopna zajistit pořádek.

Británie, Francie a Německo vyzvaly už minulý týden své občany, kteří jsou v Libyi, aby z této země odjeli. Spojené státy a Turecko evakuovaly svá zastupitelství, opustit zemi svým občanům doporučilo Španělsko, Malta či Belgie. Česká republika zatím evakuaci českého velvyslanectví nechystá, ale ministerstvo zahraničí nedoporučuje občanům ČR do Libye cestovat. Francie připravuje evakuaci asi stovky svých občanů, kteří jsou nyní v zemi, s pomocí lodě svého námořnictva.

Kanada dočasně stahuje diplomatický personál z Tripolisu z obav o jeho bezpečnost. Evakuaci svých ambasád připravují rovněž Filipíny, Nizozemsko a Rakousko.