Libyi hrozí občanská válka, varoval předseda prozatímní vlády

Libyjské milice v Syrtě

Libyjské milice v Syrtě Zdroj: CTK/AP

Pokud Libyjská vláda nedostane pod kontrolu ozbrojené milice, které za sebou nechal režim Muammara Kaddáfího, riskuje novou občanskou válku. Prohlásil to předseda Přechodné národní rady (NTC) Mustafa Abdul Džalíl

„Máme nyní dvě hořké možnosti volby. Buď proti tomuto násilí tvrdě zakročíme a vystavíme Libyjce vojenskému střetu, nebo se rozdělíme a vypukne občanská válka,“ prohlásil v libyjské státní televizi. Dodal, že dokud nebude v zemi bezpečno, nemohou se konat demokratické volby.

Džalíl se svým varováním vystoupil v reakci na včerejší přestřelku mezi dvěma znepřátelenými milicemi na jedné z nejrušnějších ulic hlavního města Tripolis. To je rozděleno na množství zón, které ovládají jednotlivé ozbrojené skupiny.

Milice, pocházející z různých částí Libyi a mající rozdílné politické i náboženské pozadí, vznikaly během devítiměsíčního povstání proti Kaddáfího vládě trvající 42 let. Řada těchto ozbrojených skupin ale nyní váhá se složením zbraní. Doufají, že se jim tak podaří zajistit si podíl na politické moci, který by jim umožnil vojensky ovládnout hlavní město.

NTC se zatím nepodařilo vytvořit plnohodnotnou armádu a policii, takže milice plní i jejich úlohu. Džalíl připustil, že vznik bezpečnostních složek státu se zpozdil. Vinu na tom ale podle něj mají právě milice, které odmítly složit zbraně navzdory opakovaným výzvám přechodné vlády. „Odezva byla dosud slabá, lidé se svých zbraní nechtějí vzdát,“ řekl Džalíl.

Vláda proto milice postavila před jasnou volbu. Buď předají kontrolu nově jmenovanému vedení ozbrojených sil, nebo otevřeně vyhlásí válku vládě. V případě, že se rozhodnou pro první možnost, armáda prý členy milicí přijme do svých řad. Vůdci ozbrojených skupin přesto váhají. Podle některých není vláda schopna zajistit bezpečnost vlastními silami a musí proto nejdříve milice o své síle přesvědčit.