Lídr španělské opozice už shání ministry

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy

Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy Zdroj: wikimedia.org

Lídr španělské středopravé opozice Mariano Rajoy předběhl události a ještě před nedělními předčasnými volbami skládá svůj vládní tým. Někdejší několikanásobný ministr má důvody k optimismu. Jeho Lidová strana vede podle posledních průzkumů až o 18 procent nad socialisty, kteří jsou u moci posledních sedm let.

Rajoy údajně hledá mezinárodně respektovanou osobnost do funkce ministra hospodářství, která by plnila úlohu krizového manažera. Nemusí přitom vůbec jít o člena strany. Podle některých informací by se ministerstvo hospodářství mohlo rozdělit na dvě části – ekonomiku a finance.

Předvolební kampani dominuje téma nezaměstnanosti, jejíž míra se vyšplhala na 21,5 procenta, a strach z dluhové krize. „Nevím, jestli Rajoy bude schopný věci spravit, jsou příliš zpackané, ale pro mě už situace nemůže být horší. Kdyby mi nepomohli rodiče, byl bych dnes vandrákem na ulici, je to potupné,“ řekl Reuters nezaměstnaný čtyřicetiletý řidič kamionu Fernando García, který plánuje volit lidovce.

Španělský statistický úřad ve středu potvrdil, že hospodářský růst se ve třetím čtvrtletí zcela zastavil. Ekonomové přitom očekávají, že v posledních třech měsících roku se stěží vyhne poklesu. Předseda Lidové strany přesto slibuje, že zemi vrátí rating AAA a sníží náklady na půjčky bez toho, aby zvyšoval daně a snižoval penze.

Kritici mu ale vytýkají, že voličům neprozradil přesný recept na snížení rozpočtového deficitu. Zřejmě i z těchto důvodů dává vystudovaný právník, popisovaný jako člověk s velkou sebekontrolou, jenž bedlivě naslouchá svým poradcům, takový důraz na výběr klíčových spolupracovníků. Rajoy má navíc jen málo mezinárodních zkušeností a jeho angličtina není bezchybná. Jeho krizový manažer proto bude mít v pracovní náplni časté zahraniční cesty, jejichž cílem bude povzbudit důvěru ve stav španělského hospodářství.

„Učiní správná rozhodnutí, ale stejně tak jako v případě zbytku Evropské unie, je nyní otázkou, zda budou učiněna včas,“ řekl na adresu šéfa lidovců specialista na unijní právo a mezinárodní obchod José María de Areilza.

Záměry Lidové strany

Rozpočtové úspory – výdajový strop centrální vlády na příští rok má být téměř o čtyři procenta nižší než letošní. Deficit by neměl přesáhnout 4,4 procenta HDP. Čekají se škrty v platech veřejných zaměstnanců, šetření se dotkne i regionů.
Reforma trhu práce včetně změn v kolektivním vyjednávání.Reforma bankovního sektoruZměny v energetickém sektoru včetně očekávaného snížení podpory solárních a větrných elektráren