Lipšic chce oživit slovenskou pravici s Novou většinou

Daniel Lipšic

Daniel Lipšic Zdroj: ctk

Na živořící slovenské pravici se objevil nový subjekt, jenž má šanci probojovat se do parlamentu. Exministr vnitra Daniel Lipšic, který odešel z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH), založil Novou většinu. Podle neoficiálního průzkumu agentury Focus by ji podpořilo až osm procent voličů.

„Čas kosmetických změn se už vyčerpal. Slovenskou republiku je potřeba postavit nanovo. Znamená to novou politiku, novou ekonomiku, novou morálku,“ tvrdí Lipšic. Název uskupení myslí vážně, má v plánu ovládnout středopravou scénu a časem vyhrát volby. V současnosti je na ní dominantní právě KDH, pro které hlasovalo v březnových volbách 8,8 procenta lidí. Tehdejší místopředseda Lipšic přitom v preferenčních hlasech porazil lídra hnutí Jána Figeľa.

Podle některých názorů ale pokus o sjednocení přinese spíše další rozštěpení opoziční scény. „Volič pravice čeká na něco jiného, na nějaký signál, že se pravice dokáže spojit a vytvořit alternativu vůči Smeru, a toto rozhodně takovým signálem není,“ řekl politolog Ján Baránek deníku Sme. Myslí si, že Lipšic ubere hlasy křesťanským demokratům, ale nepošle je pod hranici volitelnosti.

Lipšic do boje o voliče vyráží se sliby o posilnění nástrojů demokracie. V plánu má například přijetí ústavy schválené v referendu. Hlásá také podporu malým a středním firmám, růst platů učitelů o padesát procent a odebrání dávek nezaměstnaným, kteří odmítnou práci.

„Jsou to prudce pravicové teze s extrémně levicově-populistickými nápady,“ ohodnotil program pro list Pravda analytik Michal Horský.