Litevci mají za sebou první kolo voleb do parlamentu, trápí je zdražení po zavedení eura

Volby v Litvě

Volby v Litvě Zdroj: ČTK

Litva
2
Fotogalerie

Dnešního prvního kola parlamentních voleb v Litvě se zúčastnilo zhruba 50 procent ze 2,5 milionu voličů. Sdělila to po uzavření volebních místností litevská volební komise. Dnes a ve druhém kole za dva týdny se bude rozhodovat, zda v této pobaltské zemi bude dál vládnout Sociálnědemokratická strana Litvy (LSDP) premiéra Algirdase Butkjavičiuse.

 

Výsledky se čekají v noci na pondělí. Druhé kolo voleb se koná 23. října v obvodech, v nichž nikdo z kandidátů nezískal většinu hlasů.

Hlavními tématy voleb jsou podle agentury AFP sociální nerovnost a rozsáhlá emigrace ze země, kde jsou mzdy jedny z nejnižších v Evropské unii. Zemi tvrdě postihla ekonomická krize, z níž se Litva teprve vzpamatovává. Mnozí Litevci si stěžují na to, že od přijetí eura v roce 2015 rostly ceny, už ne ale platy.

LSDP, která převzala moc od konzervativců před čtyřmi lety, se bojí odstavení. Pravděpodobně ale žádná ze stran nezíská přes 20 procent křesel, takže se bude muset jednat o koalicích.

V předvolebních průzkumech sice byla LSDP první, získávala ale jen necelých 16 procent preferencí. Těsně za ní byly se zhruba 14 procenty Unie rolníků a zelených (LPGU) i konzervativní Vlastenecký svaz Gabrieliuse Landsbergise, vnuka Vytautase Landsbergise, který byl prvním prezidentem Litvy po získání nezávislosti na Sovětském svazu.