Loď Progress se zřítí po půlnoci, trosky dopadnou na Sibiř

nákladní loď Progress M-52

nákladní loď Progress M-52 Zdroj: Crew of Expedition 11, public domain, wiki

Ruská nákladní loď Progress M-27M by mohla opustit oběžnou dráhu v pátek po půlnoci SELČ. Vypočetli to vědci z ruské akademie věd. Loď, která měla dopravit nové zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) je neovladatelná, protože hned po startu 28. dubna s ní pozemní středisko ztratilo spojení. Příští pilotovaný let plánovaný na 26. května byl o dva týdny odložen.

Podle zatím poslední informace ruské agentury Roskosmos vstoupí Progress do atmosféry mezi půlnocí a páteční čtvrtou hodinou ranní SELČ. Za místo možného dopadu případných úlomků označila ruská agentura jih Sibiře přibližně v místech, kde se stýkají hranice Ruska, Kazachstánu, Mongolska a Číny.

Zprávy o přepokládaném místě dopadu úlomků jen potvrzují varovná upozornění vědců, že přesné místo a čas pádu nelze do poslední chvíle s jistotou určit. Nejprve se hovořilo o západních zónách Atlantiku, později o východních zónách Pacifiku.

Agentura TASS oznámila, že kvůli problémům s Progressem byl o dva týdny odložen pilotovaný let kosmické lodi Sojuz k ISS. Podle původního plánu měla loď s Rusem Olegem Kononěnkem, Američanem Kjellem Lindgrenem a Japoncem Kimijou Juiem odstartovat 26. května, start se nakonec uskuteční až 11. června.

Pilotovaný Sojuz má podle ruských expertů řadu shodných konstrukčních prvků s Progressem. Podle dřívějších zpráv nelze vyloučit, že Sojuz se k ISS vydá až po příštím startu nákladní lodi Progress.

**