Londýn ochromila stávka metra, v centru se téměř nedá projít

Londýnskou dopravu ochromila stávka metra

Londýnskou dopravu ochromila stávka metra Zdroj: CTK

Londýnskou dopravu ochromila stávka metra
Londýnskou dopravu ochromila stávka metra
Londýnskou dopravu ochromila stávka metra
Londýnskou dopravu ochromila stávka metra
Londýnskou dopravu ochromila stávka metra
13
Fotogalerie
Londýnskou dopravu chromila stávka pracovníků metra, kteří požadují vyšší platy s ohledem na zaváděný nepřetržitý provoz některých tras podzemní dráhy. Jde o největší podobný protest za posledních 13 let a zastavily se při něm všechny trasy metra. Na autobusových zastávkách se vytvořily dlouhé fronty, ucpaly se i cyklostezky a po chodnících v centru města se místy téměř nedalo projít, popsala situaci tamní média.

Ucpané byly též hlavní tahy do města. Podle dopravních expertů, které citoval list The Telegraph, bylo dopoledne v Londýně 1445 míst, kde se kvůli stávce vytvořila zácpa. Na silnici A40 spojující metropoli s Walesem stála auta ve čtyřiadvacetikilometrové šňůře, což řidiče zdrželo hodinu a půl.

Autobusy byly posíleny o 200 vozů, ale přesto nestíhaly pojmout přívaly cestujících, především kolem stanice Victoria, kde je i vlakové nádraží. „V autobuse číslo 113 je to pěkný masakr. Autobus je tak nacpaný, že řidič odmítl odjet. Byla přivolána policie - právě přijela,“ napsal na Twitteru jeden Londýňan. Další se chlubil, že cestou do práce „ušel v pohodě“ skoro pět kilometrů, což by prý měl kvůli zdraví „stejně dělat každý den“.

Londýnský dopravní podnik ve snaze odbavit davy cestujících nasadil i poschoďové autobusy-veterány. Mimořádné situace využila i dopravní společnost Uber, jejíž řidiči kvůli nárůstu poptávky zvýšili cenu na téměř trojnásobek. Uber je vnímán jako alternativní taxislužba.

Zaměstnancům se nelíbí nepřetrživý provoz

Na 20 tisíc zaměstnanců metra se pře s úřady o výši platů a systém služeb. Je to výsledek nedávného rozhodnutí úřadů zavést od podzimu na některých trasách nepřetržitý, čtyřiadvacetihodinový provoz. Vláda označila stávku za škodlivou a neopodstatněnou. Londýnské metro přepraví denně kolem čtyř milionů lidí

Starosta Londýna Boris Johnson dnes podle BBC odmítl odložit zahájení nepřetržitého provozu, které se plánuje na 12. září. Náměstek ministra dopravy Patrick McLoughlin vyzval odbory, aby přistoupily na vládní návrh, na základě něhož mají řidiči metra mít kromě nových prémií také o dvě procenta vyšší plat. Odbory požadují víc. Jednání úřadů s odbory metra mají pokračovat v pátek.

Stávka začala ve středu večer a skončí dnes ve 21:30 místního času (22:30 SELČ). Tisíce lidí se ve středu snažily dostat domů ještě před uzavřením metra. U vchodů do podzemní dráhy se tísnily stovky lidí, kteří ještě chtěli stihnout poslední spoj. Důsledky stávky budou podle britského tisku pociťovat lidé až do pátečního rána.

Na účet stávky si zažertoval britský princ William. Když ve středu večer během jednoho tenisového utkání na turnaji ve Wimbledonu divákům oznámili, že je poslední šance dostat se domů metrem, princ, který zápas sledoval z královské lóže, předstíral, že běží na podzemku.