Londýn vytáhl do boje s alkoholem. Zavádí speciální náramky

Starosta Londýna Boris Johnson si náramky chválí

Starosta Londýna Boris Johnson si náramky chválí Zdroj: CTK

Kdo v Londýně v opilosti překročí zákon, dostane náramek. Novinku zavádí na zkušební dobu jednoho roku několik londýnských čtvrtí, které se potýkají s vysokou kriminalitou pod vlivem alkoholu.

Kotníkový náramek v půlhodinovém intervalu měří hladinu alkoholu v potu svého majitele. Pokud detekuje alkohol, odešle informaci probačním úředníkům, kteří pak uvědomí soud. Manipulace s náramkem může provinilce přivést do vězení. Novinku prozatím testují čtyři čtvrti v jižním Londýně - Croydon, Lambeth, Southwark a Sutton, píše The Guardian.

„Kriminalita pod vlivem alkoholu je v našich ulicích skutečná pohroma,“ prohlásil tento týden starosta města Boris Johnson. Podle něj udržování pořádku v ulicích stojí město miliardy liber.

120 dní bez kapky alkoholu

Prozatím by mělo náramek dostat 150 lidí, kteří budou mít zákaz přiblížit se k alkoholu na 120 dní. Vymezená lhůta vychází z platného zákona z roku 2012. S náramkem prý může počítat každý, kdo se dopustil trestného činu či škody na majetku pod vlivem alkoholu. Na domácí násilí se novinka nevztahuje.

Celý systém má být účinnou alternativou klasického vězení. Od května testují podobný systém také v hrabství Northamptonshire. Pokud se metoda osvědčí, mohla by být zavedena na celém území Spojeného království.

„Je to užitečný nástroj pro přetržení pouta mezi alkoholem a kriminalitou,“ říká ředitelka organizace Alcohol Concern Jackie Ballardová.

Inspirace Amerikou
Náramky pro Londýn dodává americká firma Alcohol Monitoring Systems. Právě v USA mají s náramky proti opilosti bohaté zkušenosti. Podle dostupných dat má systém takřka stoprocentní účinnost. Opilecká kriminalita v USA výrazně poklesla.