Luftwaffe jde do akce. Německá vláda nasadí proti IS průzkumná letadla

Průzkumné letouny Tornado německé Luftwaffe

Průzkumné letouny Tornado německé Luftwaffe Zdroj: CTK

Německo se v reakci na pařížské atentáty vojensky zapojí do boje proti organizaci Islámský stát (IS), nasadí šest průzkumných letounů Tornado. Usnesení vlády musí ještě schválit Spolkový sněm. Poslanci koaličních stran budou o věci jednat ještě dnes. Informaci nejdříve přinesla agentura dpa s odvoláním na vládní kruhy, později ji potvrdil i předseda poslanecké frakce vládní CDU/CSU.

Kancléřka Angela Merkelová a příslušní ministři se na vyslání průzkumných letounů dohodli na čtvrtečním jednání v Berlíně, uvedla DPA. Kromě nasazení letounů typu Tornado se údajně hovoří také o vyslání letounů umožňujících tankování paliva za letu. Média spekulují rovněž o zapojení německého námořnictva.

O chystaném zapojení Německa do mezinárodní koalice bojující proti radikálům z IS už dříve informoval také odborník na obranu vládnoucí Křesťanskodemokratické unie (CDU) Henning Otte. „Neposílíme jen výcvikovou misi v severním Iráku, své angažmá v boji proti teroru IS posílíme také (vysláním) průzkumných letounů Tornado,“ uvedl Otte.

Průzkumný letoun RECCE Tornado

Německo cvičí na severu Iráku členy kurdských milic, takzvané pešmergy. Dodává jim také zbraně.

Rozhodnutí musí schválit ještě parlament. Agentura DPA už dopoledne informovala, že se poslanci stran vládní koalice křesťanských a sociálních demokratů sejdou kolem páté hodiny k mimořádným zasedáním, na nichž se bude projednávat „podpora Francie v boji proti terorismu“.

Merkelová se ve středu v Paříži setkala s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a slíbila, že vyslyší žádost Francie, aby Německo projevilo větší solidaritu po pařížských útocích.