Lyžaři zahajují sezonu. S novou sponzorskou smlouvou

Lyžování

Lyžování Zdroj: ctk

Lyžaři a stejně tak i netrpěliví fanoušci se konečně dočkali. O víkendu startuje nový ročník světového poháru. Jako první se do závodů jako obvykle pustí alpští lyžaři, kteří si i v této sezoně díky prize money vydělají nejvíce peněz.

Mezinárodní lyžařská federace FIS oznámila, že se jí povedlo uzavřít nový kontrakt s hlavním partnerem, jímž je automobilka Audi. Společnost spolupracuje s FIS již mnoho let a oboustrannou spokojenost dokazuje i to, že nový kontrakt zahrnuje mnohem více disciplín a akcí, než tomu bylo dosud. Audi bude nyní podporovat nejen alpské lyžaře, ale od letošní sezony také další disciplíny. Bude hlavním partnerem světového poháru v běžeckém lyžování i v severské kombinaci, nadále podporuje i skoky na lyžích a kromě toho se dohodla s FIS, že bude také partnerem skokanského Turné čtyř můstků i mistrovství světa v letech na lyžích.

Audi je partnerem světového poháru v alpském lyžování od roku 2002. Poslední kontrakt byl prodloužen v roce 2012 a Audi se zavázala během šesti let podpořit FIS částkou 36 milionů dolarů. Podmínky nového kontraktu, který zahrnuje více disciplín, nebyly zveřejněny.

Minimální odměny pro jeden závodMinimální odměny pro jeden závod | CTK, E15

Lze však předpokládat, že si lyžaři polepšili. Prezident FIS Gian Franco Kasper si novou smlouvu pochvaluje, díky ní může FIS udržet vysoké prize money, které nastavila v minulé sezoně. Nejvíce si opět mohou vydělat alpští lyžaři. Minimální odměna, která se během jediného závodu rozdělí, zůstává 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,3 milionu korun). Stejně si závodníci vydělají i na světovém šampionátu, který se koná příští rok. Přestože celková odměna zůstává stejná, její rozdělení mezi prvních deset závodníků je různé. Například v Söldenu, kde se tento víkend koná úvodní závod, kterým je obří slalom, si vítěz odnese 35 tisíc švýcarských franků (asi 800 tisíc korun). Při závodech v Beaver Creeku si vítěz vydělá ještě o pět tisíc švýcarských franků více, což je už více než 912 tisíc korun.

Nejvíce peněz však opět nabídne lednový Hahnenkamm, kde se jede nejslavnější a zřejmě nejtěžší sjezd na světě. Celkem si 30 nejlepších závodníků rozdělí ve sjezdu více než 215 tisíc švýcarských franků (asi 4,9 milionu korun). Vítěz si pak „vyjede“ celých 86 100 švýcarských franků, tedy téměř dva miliony korun.

Alpští lyžaři se díky nejvyšším odměnám každoročně objeví v čele finančního žebříčku, který zveřejňuje FIS. A právě alpské lyžování je jedna z mála sportovních disciplín, kde si ženy mohou přijít na stejné odměny jako muži. Díky nižší konkurenci pak ty nejlepší závodnice vydělají i více. Například v loňské sezoně se přes 300 tisíc švýcarských franků dostal z mužů jen Marcel Hirscher, zatímco z žen to byly Anna Fenningerová a Lara Gutová.

 

Jak se taví medaile lyžařky Záhrobské

Paragrafy pro lyžaře