Maďaři znají datum letošních voleb. Firmě Crocs loni stouply tržby o 67 procent

Letošní parlamentní volby v Maďarsku se uskuteční 3. dubna. Premiérský post bude obhajovat Viktor Orbán (na snímku).

Letošní parlamentní volby v Maďarsku se uskuteční 3. dubna. Premiérský post bude obhajovat Viktor Orbán (na snímku). Zdroj: e15

Obuvnická firma Crocs má za sebou mimořádně úspěšný rok. Její tržby stouply o 67 procent.
Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení vývozu zbraní do Kazachstánu.
Kazachstán v uplynulých dnech zasáhly násilné nepokoje, při kterých zemřely desítky lidí.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Česko pozastavuje vývoz zbraní do Kazachstánu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz zbraní a vojenského materiálu do Kazachstánu. Reaguje tak na aktuální situaci v zemi, kde v posledních dnech došlo k násilným nepokojům a o život přišly desítky lidí. V roce 2020 bylo aktivních jedenáct licencí na vývoz zbraní v hodnotě 16,8 milionu eur, zhruba 410 milionů korun. Z objemu firmy loni využily 330 tisíc eur. Povolený je například export palných zbraní, vozidel, chemikálií a látek určených pro potlačování nepokojů. Vývoz vojenského materiálu do Kazachstánu pozastavila už minulý týden také německá vláda. 

Orbán bude obhajovat premiérský post v dubnu

Maďarské parlamentní volby 2022 mají konkrétní datum. Prezident země János Áder je v úterý vyhlásil na 3. dubna. Maďarští voliči v nich rozhodnou, zda ve funkci premiéra zůstane konzervativec Viktor Orbán, jenž zemi vede nepřetržitě od roku 2010. Světové agentury připomínají, že proti Orbánově straně Fidesz bude poprvé kandidovat sjednocená opozice, složená z levicových, pravicových, liberálních i ekologických stran. Orbánovým soupeřem za toto uskupení bude konzervativní politik Péter Márki-Zay, starosta města Hódmezövásárhely. 

Z trhů a burz 

Zdražily akcie, ropa i kryptoměny

Akciové trhy v USA včera posilovaly zejména díky technologickým titulům. Index Dow Jones vyrostl o 0,51 procenta. S&P 500 přidal 0,92 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 1,41 procenta. Výrazně zdražila ropa, zlato i hlavní kryptoměny. Během úterý rostly také burzy v západní Evropě. Panevropský index STOXX Europe 600 si připsal 0,84 procenta. Britský FTSE 100 se zvýšil o 0,62 procenta. Německý DAX vyskočil o 1,1 procenta a francouzský CAC 40 uzavřel obchodování v zisku 0,95 procenta.  

Obuvnické firmě Crocs se loni dařilo

Americký výrobce charakteristické plastové obuvi Crocs má za sebou mimořádně úspěšný rok, uvedl výkonný ředitel firmy Andrew Rees. Tržby společnosti podle něj stouply ve čtvrtém čtvrtletí o 42 procent, což je více, než odhadovali analytici. V porovnání s celým rokem 2020 pak prodeje Crocs loni vzrostly o 67 procent. Firma také v prosinci informovala o svém plánu převzít konkurenční značku Hey Dude za 2,5 miliardy dolarů, asi 54 miliard korun. Akcie Crocs v úterý posílily o necelá tři procenta na 126,27 dolaru. Obuvnická společnost, která zaměstnává kolem čtyř tisíc lidí, letos zároveň oslaví 20. výročí svého založení.  

Tweet dne

„Dnešek je smutným dnem pro Evropu. Naše unie ztratila nadšeného Evropana, opravdového demokrata a dobrého člověka.“

Světoví politici vzdávají hold předsedovi Evropského parlamentu Davidovi Sassolimu. Italský politik a bývalý novinář včera zemřel ve věku 65 let na následky dlouhodobých zdravotních problémů.  

Stane se dnes

  • V Bruselu začínají rozhovory mezi Severoatlantickou aliancí (NATO) a Ruskem o napjaté situaci na Ukrajině.
  • Budou zveřejněna data o vývoji průmyslové výroby v zemích Evropské unie za listopad.
  • Washington vydá zprávu o prosincové inflaci v USA.
  • Šéf polské petrochemické společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek představí na tiskové konferenci další rozvoj firmy. Součástí skupiny Orlen Group je i tuzemský Unipetrol.