Maďarského europoslance radikálního Jobbiku úřady obžalovaly ze špionáže proti EU

Béla Kovács

Béla Kovács Zdroj: ČTK

Maďarská prokuratura obžalovala poslance Evropského parlamentu (EP) za maďarskou krajně pravicovou stranu Jobbik Bélu Kovácse ze špionáže proti Evropské unii a z dalších trestných činů.

Radikální nacionalistický politik je podle prohlášení vydaného šéfem vyšetřovatelů prokuratury Imrem Keresztesem obžalován z výzvědné činnosti prováděné v institucích Evropské unie, ze způsobení značné finanční škody a rovněž z používání falešných dokumentů. Škodu 21 076 eur (přes 540 tisíc korun) podle prokurátorů způsobil fiktivním zaměstnávání stážistů v EP v letech 2012 a 2013.

Keresztes připomněl, že úřad na ochranu ústavy v dubnu 2014 Kovácse obvinil ze špionáže v institucích EU. Na základě této zprávy maďarská prokuratura o měsíc později požádala Evropský parlament, aby Kovácse zbavil imunity. EP v říjnu následujícího roku této žádosti vyhověl. I potom byl politik důvodně podezřelý, že ve výzvědné činnosti ve prospěch cizího státu pokračoval.

Keresztes také poukázal na to, že maďarské úřady Kovácse podezřívají ze špionáže pro Rusko. Podle maďarských vyšetřovatelů první informace o kontaktech tohoto politika se členy ruských zpravodajských služeb pocházejí z roku 2010. Pravidelně se prý stýkal s ruskými diplomaty a každý měsíc jezdil do Moskvy.

Agentura AP napsala, že Kovács dlouhou dobu v Rusku studoval a také pracoval.

Kovács, který je stejně jako další tři spoluobžalovaní vyšetřován na svobodě, veškerá obvinění odmítá. Dnešní oznámení prokuratury podle AP přivítal jako příležitost očistit své jméno u soudu a zároveň oznámil, že ze strany Jobbik vystupuje.

Na svém facebookovém účtu obvinil vládnoucí stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, že jeho kauzu zneužívá k útokům na Jobbik. "Nechci, aby nepodložená obvinění vůči mé osobě a soudní řízení ztížily vítězství Jobikku ve volbách v roce 2018," napsal.

Podle zatím posledních průzkumů veřejného mínění je Jobbik nejsilnější opoziční politickou stranou. S jasnou převahou ale nadále vede Fidesz, který by mohl v dubnových volbách získat v zákonodárném sboru opět dvoutřetinovou většinu.