Maďarsko čelí tlaku kvůli Csatárymu

Csatáry

Csatáry Zdroj: profimedia.cz

Maďarská pravicová vláda Viktora Orbána čelí domácímu i mezinárodnímu tlaku, aby aktivněji zasáhla proti Lázslóvi Csatárymu, odsouzenému v někdejším Československu k trestu smrti. Muže, který se podle tvrzení Centra Simona Wiesenthala podílel na vraždě více než patnácti tisíc Židů, údajně objevili v neděli v budapešťském bytě novináři britského deníku The Sun. Média s odkazem na maďarské policisty ale včera uvedla, že než dotyčného zadrželi, podařilo se mu uprchnout.

Wiesenthalovo centrum upozornilo už v dubnu maďarské představitele na to, že se jím aktuálně nejhledanější člověk ukrývá v Budapešti. Tvrdí, že Maďarsku už dřív poskytlo materiál spojující Csatáryho s transportem tisícovek Židů z košického ghetta do Osvětimi. Dodalo prý i nové důkazy o dalším zločinu.

The Sun v neděli publikoval materiál, podle něhož sedmadevadesátiletého Csatáryho na základě informací od střediska vyhledal v maďarské metropoli a otázal se ho na jeho minulost. „Neudělal jsem to,“ odpověděl zaskočený muž krátce listu.

Maďarští socialisté, ale také třeba francouzská diplomacie poté vyzvali úřady, aby podezřelého zadržely a případ řádně prošetřily. „Věříme tomu, že nacističtí zločinci, ať jsou kdekoli, se ze svých činů musejí zpovídat před spravedlností,“ prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí v Paříži Bernard Valero.

Domácí opoziční levice přitom podotkla, že investigativní novináři britského bulváru jsou v hledání válečných zločinců úspěšnější než místní orgány. Ředitel jeruzalémské pobočky instituce pátrající po nacistech Efraim Zuroff zase vyjádřil obavu z další liknavosti ve vyšetřování Csatáryho úniku.

Čtěte také:

Zemřel nacistický válečný zločinec Demjanjuk

John Demjanjuk půjde na 5 let do vězení

Maďarská vláda v prohlášení ujistila o tom, že podporuje stíhání pachatelů dávných zločinů. Prokuratura podotkla, že vyšetřit události, které se před více než půlkou století odehrály na území v současnosti jiného státu je poměrně komplikované.

O úterním útěku podezřelého informoval server francouzského týdeníku L’Express s odvoláním na policisty, kteří v pondělí přišli do jeho bytu. Údajně k němu nepoužil své vozidlo, bližší informace ale nebyly k dispozici.
Csatáry po válce emigroval do Kanady, k smrti byl odsouzen v nepřítomnosti. V devadesátých letech zmizel poté, co mu Ottawa po propírání jeho minulosti odebrala občanství.

Další jednání s MMF a EU

Mezinárodní měnový fond a Evropská unie obnovily úvěrová jednání s Maďarskem, jež se zadrhla kvůli maďarskému zákonu o centrální bance. Parlament v Budapešti nedávno normu změnil, i tak se ale očekává, že rozhovory o půjčce předpokládaných patnácti miliard eur budou komplikované. Premiér Viktor Orbán naznačil, že bude možná bojovat o další daňové úlevy pro firmy za účelem ochrany pracovních míst. Analytici vesměs míní, že dohoda bude uzavřena nejdříve v říjnu.