Madrid si zajistil financování do konce roku

Španělsko, Mariano Rajoy

Španělsko, Mariano Rajoy Zdroj: profimedia.cz

Španělská vláda si může do konce roku pořádně oddychnout. Investoři jí dali najevo, že v ní mají důvěru a nepovažují španělský bankrot za bezprostřední hrozbu. Ukázalo se to v dnešní aukci španělských vládních dluhopisů. Vláda si v ní dokázala půjčit čtyři miliardy eur za úrok ve výši necelých 5,5 procenta, což je o něco méně než za kolik se madridské bondy obchodují na sekundárním trhu a výrazně méně, než před několika měsíci.

V létě překonal úrok ze španělských dluhopisů krizovou hranici sedmi procent. Pozice země na finančních trzích se tak nadále zlepšuje poté, co Evropská centrální banka dala najevo vůli podpořit zadlužené ekonomiky. Její program na odkup vládních dluhopisů je sice kontroverzním, ale zjevně účinným opatřením.

Potíže ale mohou jedné z nejzadluženějších zemí Evropy nastat hned na začátku příštího roku. Již v lednu musí Madrid splatit pohledávky v ceně 28 miliard eur. V průběhu roku potom vyprší dluhopisy v hodnotě 208 miliard. K tomu nesmíme zapomínat na španělské regiony vlády, jejichž bilance je z relativního hlediska v mnohem horším stavu. Pokud je bude centrální vláda muset zachraňovat, přibude až 40 miliard eur.

Španělská ekonomika se potýká s recesí už rok, její potíže začaly už v roce 2009. Ty nejoptimističtější odhady hovoří o tom, že by se k růstu mohla vrátit koncem roku příštího. Bude ale mimořádně obtížné vypořádat se s více než 25 procentní nezaměstnaností, mezi mladými Španěli jich práci nemůže sehnat dokonce více než polovina. Vidinu růstu komplikuje také závazek k rozpočtovým škrtům a zvyšování daní.