Makedonci rozšiřují plot proti migrantům na hranici s Řeckem

Plot na makedonsko-řecké hranici

Plot na makedonsko-řecké hranici Zdroj: CTK

Makedonské úřady se rozhodly rozšířit plot, který kvůli neustávajícímu přívalu migrantů nedávno postavily kolem přechodu Gevgelija-Indomeni na hranicích s Řeckem. Podle informací médií se má začít budovat další zábrana na prostupném úseku u hraničního přechodu Medžitlija-Niki ve směru na Gevgeliji, podrobnosti ale nejsou známé.

Makedonie začala od 19. listopadu na své území pouštět výhradně uprchlíky, kteří pocházejí ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku. Ostatní, které označuje za „ekonomické migranty“, pohraniční policie do země nevpouští.

Hlavní trasa běženců mířících z Blízkého východu, Asie a Afriky do bohatších zemí Evropské unie, zejména do Německa a Švédska, vede přes Řecko, Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko. Na řecko-makedonské hranici doposud nejvíce využívali přechod Indomeni-Gevgelija, nyní se však pokoušejí najít alternativní cesty k překonání hranice.

Ve středu řecké úřady zasáhly proti stovkám migrantů, kteří v Indomeni dlouhodobě protestovali proti tomu, že nemohou pokračovat v cestě do Makedonie, a odmítali se od hranice vrátit. Policie více než tisícovku z nich odvezla k Aténám, kde je pro ně připraveno nouzové ubytování. Jde prý hlavně o migranty z Pákistánu a Maroka.