Malé slovenské podniky kvůli změnám zákonů redukují své rozvojové plány

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Hrouda

Zády k vládě a jejím konsolidačním opatřením se mezi prvními obracejí malé firmy. Podnikatelé, kteří dávají práci většině Slováků, oznamují redukci rozvojových plánů i snahu o optimalizaci svých nákladů. Stát tak nepřijde jen o nová pracovní místa, ale i o daně. „Budeme vše muset rozebrat, možná udělat korektury v našich plánech,“ řekl E15 Vladimír Sirotka, šéf Slovenské asociace malých podnikatelů.

Firmám se nelíbí většina změn, ale nejvíc státu vyčítají snahu o realizaci všech najednou, což vážně zasáhne jejich finanční situaci. „Každá změna, která se parciálně prezentuje, se dá v podstatě sama o sobě obhájit, ani zvýšení daní nebo minimálních odvodů by asi nemělo fatální důsledky,“ podotýká Sirotka. Celým balíkem však podniky podle svých propočtů ztratí konkurenceschopnost. Tvrdí totiž, že jim z každých sto eur zisku o odečtení všech nákladů zůstane jen něco přes deset eur.

Po Novém roce proto firmy budou hledat cestu, jak co nejvíc omezit svoji finanční i administrativní zátěž. Jednou z nejvyužívanějších cest bude přechod na účetnictví, protože si podnikatelé budou moci nově odepsat výrazně nižší paušál. „Využívání paušálních výdajů mi doteď zjednodušovalo podnikání, ale po jejich omezení nemám na výběr. Opatření vlády považuji za odírání těch, kteří si jednoduše nemohou převést sídlo společnosti do daňového ráje,“ konstatuje živnostník Tomáš Kubíček.