Masivní sesuv půdy v Rakousku odřízl od světa na pět tisíc lidí

Rakousko sesuv půdy

Rakousko sesuv půdy Zdroj: ctk

Masivní sesuv půdy v rakouské alpské rekreační oblasti Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury odřízl ve čtvrtek večer od okolního světa na pět tisíc lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn. Podle agentury DPA o tom informoval hasičský záchranný sbor. Zda jsou mezi turisty, kteří v rekreační oblasti uvízli, také Češi, nemá ministerstvo zahraničí informace, řekla jeho mluvčí Michaela Lagronová.

Sesuv způsobily silné bouřky. Zával kamení a bahna dlouhý na 400 metrů a v některých místech vysoký až pět metrů zcela zablokoval příjezdovou silnici do postiženého místa. Uvězněno tak dočasně zůstalo na 3000 obyvatel a kolem 2000 turistů.

Hrozivá lavina kamení, dřeva a zeminy se z horského svahu zřítila v 18:30. Nikoho nezranila, ani nezpůsobila velké škody. K úhoně přišlo jen jedno venkovské stavení. Ženu, která v něm se třemi dětmi žije, se hasičům podařilo včas dostat do bezpečí.

sesuv půdy v Rakouskusesuv půdy v Rakousku | ctk

Úřady už zahájily odklízecí práce, na místě je asi deset bagrů a dvacet nákladních vozů. Při odstraňování následků sesuvu pomáhá také zhruba 200 hasičů. Mezi 11:45 a 13:45 SELČ se podařilo dočasně zprovoznit jeden jízdní pruh silnice vedoucí z oblasti. Úplné zprovoznění komunikace se dá očekávat kolem 18:00 SELČ, uvedl dnes vedoucí zásahu Kurt Reiter.