Mayová: Dohoda s Unií o brexitu je téměř hotová

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že dohoda s Evropskou unií o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie je i s protokoly z 95 procent hotova. Stále však zbývá vyřešit otázku, jak zajistit, aby po brexitu nevznikla mezi Severním Irskem a unijním Irskem obvyklá hranice, řekla dnes ministerská předsedkyně poslancům v parlamentu. Mayová kromě toho naznačila, že Londýn by mohl žádat o krátké prodloužení přechodného období, které má usnadnit důsledky brexitu do doby, než budou dojednány budoucí vztahy.

"Když to celé shrnu, 95 procent dohody o odchodu a jejích protokolů je nyní vyřešeno," prohlásila Mayová.

Premiérka vyzvala vzdorovité poslance, aby ji podpořili v závěrečné a zároveň nejobtížnější fázi jednání s Bruselem. Poté, co na unijním summitu z minulého týdne dohoda opět nebyla dojednána, snažila se dnes premiérka utišit vášně mezi zákonodárci. Její strategii přitom kritizují jak ti euroskeptičtí, tak i podporovatelé zachování co nejtěsnějších vztahů s EU.

Británie má z EU odejít už 29. března, ale celkovou "rozvodovou dohodu" nelze uzavřít kvůli dlouhotrvajícímu sporu o takzvanou pojistku, která by zajistila "měkkou" neboli nyní snadno prostupnou severoirsko-irskou hranici i v případě, že nebude včas dohodnuta podoba budoucích obchodních vztahů mezi Británií a EU.

Mayová naznačila, že je v zájmu odblokování jednání ochotna prodloužit přechodné období, po které by nadále platilo status-quo, i za prosinec 2020, který dosud navrhovala. To ale ještě víc popudilo její odpůrce v Konzervativní straně.

"Jsou určité omezené okolnosti, za kterých by bylo možné tvrdit, že prodloužení implementačního období by mohlo být vhodnější, pokud si budeme jistí, že to bude jen na krátkou dobu," řekla Mayová parlamentu.

Šéfka britské vlády dnes znovu odmítla přijmout návrh EU, aby Severní Irsko zůstalo po brexitu součástí celní unie, zatímco zbytek království, tedy Anglie, Wales a Skotsko, ji opustí. EU nyní podle ní aktivně studuje britské návrhy na dočasnou celní unii mezi Británií a EU. Ta by musela být právně závazná, aby nebylo nutné navrhovat další klauzule.

Mayová dnes zákonodárcům rovněž potvrdila, že "vláda nepodporuje druhé referendum", jak se spekulovalo i v tisku. V sobotu přitom demonstrovaly v Londýně statisíce lidí, kteří chtějí, aby vláda uspořádala o dohodě o odchodu Británie z EU referendum.

Rozpravy v parlamentu využili odpůrci premiérky k tvrdé kritice její brexitové strategie. Šéf labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že Konzervativní strana "poslední dva roky strávila hádkami se sebou samotnou, místo aby konala ve veřejném zájmu". "Země hlasovala pro odchod a premiérka nyní prosí EU, aby jí pomohla to udělat," poukázal Corbyn na požadavek času navíc pro přechodné období.

Britové odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.