Mejstřík: Evropa neví, jak Řecko vypustit z eurozóny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archer10 (Dennis), Flickr, Cretive Commons

Problémem Evropy, která je v současnosti zmítána dluhovou krizí je fakt, že eurozóna neví, jak se zbavit Řecka. „Nevíme, jak Řecko z eurozóny vypustit,“ řekl dnes v České televizi člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík. „Eurozóna vůbec nemá cestu zpět. Když přijdu do nějakého klubu, jsou tam dveře, kterými můžu odejít,“ řekl Mejstřík v Otázkách Václava Moravce. Eurozóna si podle něj bohužel nastavila jednosměrný provoz.

Mejstřík upozornil na fakt, že koncept eurozóny procházel krizí už před nějakou dobou. „Už v roce 2006 bylo jasné, že země zejnéma z jižní části Evropy směřují do problémů,“ uvedl. „Už tehdy tu byly signály selhávání takzvané „Lisabonské strategie“. Země selhávaly ve své konkurenceschopnosti.

Také rektor VŠE Richard Hidls vidí původ problémů Evropy už ve vzdálené minulosti. Evropská unie si podle něj při svém vzniku stanovila určitá ekonomická kritéria, která ovšem později nedodržovala. Teď musí vzniknout analýza dobrý a špatných kroků EU, o které se sice mluví roky, ale dosud ji nikdo neudělal,“ uvedl Hidls.

Mejstřík vidí jako jeden z jasných bodů, který je nutné vyřešit, je právě odchod Řecka z eurozóny, i když samotné vystoupení Řecka z eurozóny prý její problémy nevyřeši. „Přehnaná spotřeba a minimální úspory vedou k jasnému závěru, že Řecko musí být separováno. Je potřeba zlikvidovat malou rozbušku,“ říká Mejstřík na adresu Řecka.

Podle Hindlse Evropa ještě nevyčerpala všechny mechanismy, které mohou vést k řešení jejich problémů, ale najít rychlou shodu se mu přesto zdá poměrně nereálné.