Merkelová: Dluhová krize v eurozóně ještě nebyla překonána

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Evropské země musejí pokračovat ve snaze o zlepšování stavu veřejných financí a posilování své konkurenceschopnosti, protože dluhová krize v eurozóně stále ještě nebyla překonána a její příčiny zatím nebyly odstraněny. Prohlásila to německá kancléřka Angela Merkelová.

Evropské země musejí pokračovat ve snaze o zlepšování stavu veřejných financí a posilování své konkurenceschopnosti, protože dluhová krize v eurozóně stále ještě nebyla překonána a její příčiny zatím nebyly odstraněny. Řekla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová.

„Prvotní úspěchy dokazují, že jsme si vybrali správnou cestu,“ řekla podle agentury Reuters Merkelová v projevu k německým zákonodárcům. Poukázala například na zvýšenou produktivitu a zlepšený stav financí v některých členských zemích eurozóny. „Avšak, a budu to neustále opakovat, stále máme daleko ke svému cíli,“ dodala.

Některé členské země eurozóny se nyní snaží Německo přimět, aby souhlasilo s uvolněním rozpočtových pravidel, které by umožnilo zvýšit výdaje na podporu hospodářského růstu a tvorbu pracovních míst. Uvolňování rozpočtových pravidel prosazují například Francie a Itálie, Německo však jejich tlaku zatím odolává. „Všechny, a to znovu zdůrazňuji, všechny členské státy musejí plně respektovat a prosazovat pravidla paktu stability a růstu,“ prohlásila Merkelová.

Dluhová krize zapomenuta? Eurozóna se tak tváří