Merkelová: Fondy EFSF a ESM mohou načas fungovat současně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dočasný Evropský fond finanční stability (EFSF) by mohl několik let fungovat souběžně se svým trvalým nástupcem, Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že ochranný val eurozóny by tak kromě 500 miliard eur (přes 12 bilionů korun) z ESM dočasně tvořilo také zhruba 200 miliard eur z EFSF vyčleněných na půjčky pro Řecko, Portugalsko a Irsko. ESM začne fungovat od července.

„Dokážeme si představit, že těchto 200 miliard eur by mohlo fungovat souběžně s 500 miliardami eur z ESM, dokud je země nesplatí. Potom zůstane samotný ESM s 500 miliardami eur,“ uvedla Merkelová na stranické konferenci v Berlíně. Upozornila rovněž, že situace na finančních trzích se v posledních týdnech uklidnila, ačkoli portugalské a španělské státní dluhopisy zůstávají křehké.

Šéf EFSF Klaus Regling o víkendu vyzval ke zvýšení kapacity „eurovalu“, které by pomohlo uklidnit finanční trhy. Země eurozóny, Spojené státy a Mezinárodní měnový fond (MMF) tlačí na podstatné zvýšení kapacity fondů, aby euroval mohl v případě potřeby pomoci i velkým ekonomikám jako Španělsku a Itálii. Německo jako největší přispěvatel však navýšení fondů donedávna striktně odmítalo.

V rozhovoru pro BBC Merkelová uvedla, že Německo udělá vše, co je v jeho silách, aby udrželo eurozónu pohromadě. „Bylo by velkou politickou chybou nechat Řecko odejít (z eurozóny),“ upozornila. „Lidé po celém světě by se ptali, kdo bude další,“ dodala. Atény podle ní opakovaně říkají, že chtějí v eurozóně zůstat.