Merkelová míří do karantény. Byla v kontaktu s nakaženým lékařem

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavirem. Uvedl to její mluvčí Steffen Seibert, podle něhož bude šéfka německé vlády v dalších dnech opakovaně testována.

Pětašedesátiletá politička ještě dnes vpodvečer na tiskové konferenci v Berlíně představila nová opatření v boji proti koronaviru, na nichž se domluvila s ministerskými předsedy spolkových zemí. Krátce poté se ale dozvěděla o nákaze lékaře, a rozhodla se proto jít okamžitě do domácí karantény. Z ní bude v dalších dnech pracovat.

„V příštích dnech se nechá pravidelně testovat, nyní by test ještě nebyl plně průkazný,“ uvedl Seibert. Merkelová v pátek dostala očkování proti pneumokokům.

Merkelová je další z řady politiků, kteří jsou kvůli pandemii koronaviru v karanténě, nebo se dokonce sami nakazili. V izolaci je například kanadský premiér Justin Trudeau, jehož manželka Sophie se koronavirem nakazila. Mezi nakaženými je monacký kníže Albert II., francouzský ministr kultury Franck Riester, australský ministr vnitra Peter Dutton či hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier.