Koronavirus v Česku: Přísná opatření povolí možná po Velikonocích, nakažených je 1120 a jeden mrtvý

Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka

Testování na koronavirus zajišťuje i pražská Bulovka Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy
Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy
Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy
Přílet letadla China Eastern z Číny s 1,1 milionem respirátorů pro Čechy
Andrej Babiš a Jan Hamáček během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny
16
Fotogalerie

Tři týdny od oznámení prvních případů nákazy koronavirem je v Česku 1120 nakažených. Devatenáctka pacientů s nemocí COVID-19 přitom vyžaduje intenzivní péči. Web iDnes uvedl, že v neděli večer zemřel v Nemocnici na Bulovce pětadevadesátiletý muž, který byl na nemoc COVID-19 pozitivě testovaný. Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Cesty do zahraničí ale podle něj mohou být omezené v následujícím roce či dvou. S televizním projevem k občanům v pondělí večer vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO).

V nemocnicích se podle dopoledních údajů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s nemocí COVID-19 nyní léčí 74 lidí, na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich a plicní ventilaci potřebuje 11 pacientů. Jeden muž v pražské Všeobecné fakultní nemocnici je na speciálním přístroji, který okysličuje krev. České zdravotnictví je na tom podle Prymuly lépe než Itálie, kde nákaze podlehlo na 5500 lidí.

Česko objednalo nové plicní ventilace a má připravené zásoby bomb s kyslíkem. VFN pro pacienta napojeného na mimotělní oběh získala od americké firmy Gilead povolení použít experimentální lék remdesivir, z USA ale ještě nedorazil. Ministerstvo zdravotnictví omezilo od dnešních 18:00 pro většinu lékařů předepisování léku Plaquenil, který by mohl být účinný pro pacienty s nemocí COVID-19.

Přísná karanténní opatření by se mohla začít uvolňovat zřejmě od poloviny dubna, ale na hranicích budou opatření podle všeho trvat mnohem déle. Vojtěch na pondělním jednání vlády navrhne prodloužit omezení volného pohybu lidí a omezení pro provoz obchodů a úřadů do 1. dubna. Zákaz vycházení podle Prymuly zatím není na místě, vládě by ho navrhl, pokud by počet nakažených přesáhl 10 tisíc. Prymulovo vyjádření o možném omezení cestování do zahraničí až na dva roky označili někteří opoziční politici za šokující a nešťastné.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Zřejmě by v nějaké formě bylo možné uspořádat maturitní zkoušky. „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin,“ řekl Prymula.

Vláda v pondělí zřejmě ještě zpřísní nebo zakáže cestování za prací takzvaných pendlerů, tedy lidí, kterým stát dosud dovoloval vycestovat za zaměstnáním do 100 kilometrů od českých hranic. Shodli se na tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a Prymula. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by rád postupoval s Německem a Rakouskem společně. Pendleři by podle něj mohli být v sousedních zemích na nějaký čas ubytováni.

Ve všech krajích mezitím pokračuje distribuce roušek, respirátorů a dalších pomůcek dovezených letecky z Číny, které v Česku stále chybí. V dodávkách ale nejsou nejsilnější respirátory potřebné pro zdravotníky pro styk s nakaženými koronavirem. Policisté i další profese proto ty s označením FFP3 stáhli ze svých zásob, aby je mohli využít lékaři a zdravotní sestry, uvedl Hamáček. Policisté budou podle něj používat respirátory nižší třídy, které začala do Česka přivážet od pátku letadla z Číny. Premiér Babiš v sobotu řekl, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí. Letecký most s Čínou má trvat minimálně šest týdnů.

Česko zároveň evakuuje stovky svých občanů z různých zemí světa, který se kvůli šíření koronaviru uzavírá. Tři evakuační lety stát v příštích dnech vyšle do Egypta, na Filipíny a do Vietnamu. Dnes vojenský speciál dopravil z Pobaltí 51 Čechů a Slováků. Podle letecké společnosti Smartwings se chystají další repatriační lety ze zemí Střední a Jižní Ameriky. Pokračovat budou podle ministerstva evakuační cesty autobusy.

Prymula už dříve apeloval na občany, aby používali textilní roušky, zajistit takové množství jednorázových je podle něj nereálné. Roušky bude podle něj potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně.

Diplomatickou dohru má zásah české policie, která před několika dny v Lovosicích zabavila 680 tisíc chirurgických roušek a 28 tisíc respirátorů. Hamáček původně uvedl, že policie zasahovala proti spekulantům, kteří měli materiál dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažili zvýšit cenu. Následně se ukázalo, že 101.600 zabavených roušek a respirátorů bylo původně součástí daru Červeného kříže města Čching-tchien čínským krajanům v Itálii. Česko podle ministerstva zahraničí nahradí zabavený materiál totožným ze svých zásob, italská strana jej převezme nejpozději v úterý.

V Česku se z nemoci doposud vyléčilo šest pacientů, nikdo onemocnění COVID-19 nepodlehl. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nakažených je nejvíc v Praze, podle hygieniků 345 lidí. Stát chystá nový systém testování nakažených, který bude mít pět koordinátorů a zapojí se do něj i armáda.

Přísná opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadá na ekonomiku. Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček dnes vyzval majitele a manažery firem, aby alespoň na dva týdny přerušili výrobu. Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší život ohrožující stavy. Vláda podle něj má pomoci nechat zaměstnance doma a ve firmách, kde bude výroba pokračovat, zajistit ochranné prostředky. V ČR už výrobu přerušila automobilky Škoda Auto, TPCA u Kolína i nošovický závod Hyundai, odstávky zahájily nebo se na něj chystají další firmy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády navrhne kvůli ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšit schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun. Ministerstvo obrany by letos mohlo odložit nákupy za zhruba tři miliardy korun. Schillerová plánuje snížit o 1,5 miliardy korun výdaje na jízdné důchodců a studentů. V roce 2019 stály slevy jízdného pro tyto cestující 5,78 miliardy korun.