Merkelová necítí vinu za válku na Ukrajině, čínský výrobce BYD chce dodávat baterie Tesle

Německá exkancléřka Angela Merkelová hájila svou politiku vůči Rusku a Ukrajině.

Německá exkancléřka Angela Merkelová hájila svou politiku vůči Rusku a Ukrajině. Zdroj: Reuters,E15

Čínský výrobce elektromobilů BYD tvrdí, že bude dodávat baterie Tesle.
Čínský výrobce elektromobilů BYD tvrdí, že bude dodávat baterie Tesle.
Dům zapálený ruským úderem. Charkov, 7. 6. 2022.
Dům zapálený ruským úderem. Charkov, 7. 6. 2022.
Válka na Ukrajině: Oděsa.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Merkelová hájí svůj postoj k Rusku a Putinovi

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová v prvním velkém veřejném rozhovoru po odchodu z funkce prohlásila, že válka na Ukrajině je neomluvitelná. Sama si však nevyčítá, že mohla udělat něco jinak, aby ruského prezidenta Vladimira Putina zastavila. Obhajovala jak své kroky po anexi Krymu v roce 2014, tak svůj dřívější odmítavý postoj k přijetí Ukrajiny do NATO.

„Nemusím si vyčítat, že jsem se dostatečně nesnažila,“ řekla. „Nevnímám, že bych musela říct: ‚to bylo špatně‘, a tak se nemám za co omlouvat,“ uvedla politička, která byla v čele země od roku 2005 do roku 2021. Merkelová zjevně za chybu nepovažuje ani rozhodnutí učinit Německo silně závislé na ruském plynu a po krymské zkušenosti stavět plynovod Nord Stream 2. „Musíme najít způsob, jak koexistovat, navzdory všem našim rozdílům,“ uvedla ve vztahu k Rusku.

Johnson zřejmě bude pokračovat v pokusu prosadit změny v brexitové dohodě

Britský premiér Boris Johnson plánuje prosadit legislativu, která zruší části dohody o brexitu, píše Bloomberg s odkazem na několik se situací obeznámených zdrojů. Johnsonova vláda dlouho usiluje o změnu takzvaného severoirského protokolu, který Británii komplikuje obchod.

Krokem však riskuje další rozdmýchání napětí v konzervativní straně, potíže s Evropskou unií i problémy v Irsku. Johnson v pondělí večer přežil hlasování o nedůvěře, premiérova bitva však vyvolala otázky, zda nebude nucen opustit některé ze svých kontroverznějších politik.

TASS: Více než tisícovka obránců Azovstalu byla převezena kvůli vyšetřování do Ruska

Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace, citovala dnes agentura TASS nejmenovaného ruského bezpečnostního činitele.

Agentura Reuters k tomu napsala, že pokud se tyto zprávy potvrdí, bude to znamenat další překážku pro mírová jednání mezi oběma znepřátelenými stranami. Kyjev usiluje o to, aby obránci Azovstalu byli vyměněni za ruské vojáky zajaté na Ukrajině, nicméně ruští poslanci požadují, aby někteří z ukrajinských bojovníků z Mariupolu byli postaveni před soud.

Z trhů a burz

Americké akcie posílily, táhly je technologické a energetické podniky

Americké akcie v úterý posílily. K jejich růstu přispěly například technologické podniky, včetně společnosti Apple. Akcie energetických firem těžily z vyšších cen ropy, akcie maloobchodních společností však byly pod tlakem kvůli neuspokojivému výhledu řetězce supermarketů Target.

Dow Jonesův index si připsal 0,80 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,95 procenta a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,94 procenta. Akcie společnosti Apple posílily o zhruba 1,8 procenta, a to navzdory zprávě, že firma bude muset do roku 2024 změnit konektor u svých telefonů iPhone prodávaných v Evropské unii.

Čínský výrobce elektromobilů BYD tvrdí, že bude dodávat baterie Tesle

Akcie čínského výrobce elektroaut BYD vyskočily poté, co vysoký manažer během rozhovoru pro čínská státní média řekl, že společnost je připravena dodávat baterie Tesle. „Nyní jsme dobří přátelé také s Elonem Muskem, protože se připravujeme na to, že jí velmi brzy dodáme baterie,“ prohlásil viceprezident automobilky Lien Jü-po.

Dobíjecí baterie a fotovoltaika tvořily loni přes sedm procent příjmů společnosti BYD, zatímco více než padesát procent pocházelo z automobilů a souvisejících produktů. Akcie firmy v Hongkongu vyskočily o více než 2,5 procenta a rostly i akcie dalších čínských výrobců elektromobilů.

Tweet dne

Český premiér Petr Fiala v úterý hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o důležitosti předsednictví Rady Evropské unie, které Česko převezme od Francie 1. července.

Stane se dnes

  • Europoslanci budou hlasovat o klíčové části klimatického balíčku Fit for 55, který má výrazně snížit emise CO2 a zahrnuje i zpřísnění emisních limitů pro auta.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude na návštěvě Turecka zřejmě jednat o možném otevření koridoru v Černém moři pro export ukrajinských zemědělských produktů.
  • Český premiér Petr Fiala navštíví Berlín na pozvání Východní výboru německého hospodářství. Tento německý hospodářský svaz, mezi jehož členy patří velké společnosti jako BASF, Deutsche Bank či Siemens, podporuje ekonomické vztahy Německa se střední a východní Evropou.