Apple Keynote WWDC22: Končí řady iPhonů, Apple Watch a MacBooky mají nesmyslné ceny

Šéf Applu Tim Cook na developerské konferenci WWDC22

Šéf Applu Tim Cook na developerské konferenci WWDC22 Zdroj: ČTK / AP / Noah Berger

Prezentace k WWDC bývají dlouhé a poměrně nudné. Apple se na nich poslední léta věnoval mnoha nezajímavým tématům, která širokou veřejnost míjela, i když pro vývojáře byly tyto informace přínosné. Úvodní Apple Keynote k letošnímu ročníku ale byla jiná, jasně zaměřená především na běžné uživatele produktů společnosti. 

Zamrzí, že si Apple nevzal příklad z konference Google I/O, která se už vrátila k formátu s živým publikem. U Applu bylo vše předtočené, stejně jako v časech vrcholící pandemie. Vadí to? Přesah nadšeně tleskajícího publika, jeho úžasu sice chybí, na druhou stranu si Apple mohl dovolit efektní podívanou plnou graficky poutavých přechodů. Vše navíc příkladně odsýpalo, proto nebyla přetažena stopáž dvou hodin. 

I tak toho bylo řečeno opravdu hodně. Známe tedy podobu nových operačních systémů a to, jak příkladně jednotlivé produkty, které je používají, zapadají do skládačky s názvem ekosystém. Jedna funkce tak prochází třemi nebo čtyřmi platformami a uživatel na její plný potenciál dosáhne v případě, že všechna zařízení, která používá, jsou od jednoho výrobce. Právě ekosystém závidí uživatelé konkurence Applu nejvíce, i když i ta se snaží, ať už je řeč o Googlu, nebo třeba Samsungu.

Lídr softwarových aktualizací

Představený operační systém iOS 16 pro telefony iPhone víceméně jen zdokonaluje všechno, co už nabízí. Vyloženě nové funkce zde nejsou, ale to může být ku prospěchu věci. Stejně bychom novinek používali sotva polovinu. Místo toho se Apple zaměřil na to, aby byly jednotlivé prvky prostě užitečnější.

Z Google fotek si vypůjčuje sdílení fotografií, z Google map zase plánování tras o více zastávkách, z Gmailu plánování odeslání e-mailu. Vyloženě novými funkcemi není ani diktování nebo samostatná aplikace pro iPhony s názvem Kondice. I přepracovaná zamykací obrazovka do jisté míry vychází z možnosti jejích úprav na Androidu 4.2.

Nemusíte přitom šetřit na nový iPhone. Apple své aktualizace distribuuje zdarma, a to i na mnoho let stará zařízení. Aktuální systém iOS 15 ostatně nainstalujete i na iPhone 6S a 6S Plus, které společnost představila v roce 2015. Kvůli nárokům nové zamykací obrazovky na výkon se však nyní pravděpodobně bude dostupnost nového systému pro starší zařízení omezovat. A to hned o dvě generace.

Až tedy pravděpodobně v září iOS 16 vyjde, nebudou jej podporovat dokonce ani iPhony 7 a 7 Plus představené v září 2016. To, že vypadne také iPhone SE první generace představený z jara stejného roku, bylo jistotou.

I tak je Apple v softwarové podpoře smartphonů jasným lídrem. Samsung svým novým modelům poskytuje čtyři roky hlavní aktualizace a pět let aktualizace zabezpečení, dokonce i sám Google pak svým telefonům Pixel poskytne jen tři roky aktualizací systému a pět let zabezpečení. Ve světě Androidu jsou však běžné jen dva roky podpory zařízení, které tak Apple přesahuje trojnásobně. Z podpory iOS 16 vypadl i poslední zástupce řady iPod, a to ten s přídomkem touch.

Smrt pro Apple Watch Series 3

Bylo to na začátku května, kdy Apple oznámil, že i když iPod definitivně končí, hudba žije dál. Vyprodal už i sklady a v Apple Online Store tak po tomto legendárním zařízení nezůstalo prakticky nic. Je to ale přinejmenším zvláštní strategie společnosti, prodávat svá zařízení až do doby, kdy jim následně po ukončení už neposkytne ani žádnou softwarovou aktualizaci. Stejně jako na tom byl teď iPod Touch sedmé generace, na tom bude i Apple Watch Series 3. Tento model svých chytrých hodinek představila společnost v září roku 2017 a dosud jej oficiálně prodává.

V rámci WWDC jsme se tedy dočkali představení aktualizace systému watchOS 9, který je právě pro chytré hodinky společnosti určen. Jenže tato nová verze systému není se Series 3 kompatibilní, protože ji tyto hodinky už neutáhnou. Co to znamená? Že když si dnes koupíte zařízení začínající na částce 5 490 Kč, v září už bude neaktuální. Samozřejmě tedy fungovat bude, zřejmě i nějaký ten rok (podobně jako iPhony 6S a 7), ale jednoduše do něj nedostanete žádné novinky.

WatchOS 9 tak nainstalujete do Apple Watch Series 4 a novějších. Dostanete tak nové ciferníky, možnost sledování braní léků a vitamínů, měření fází spánku, lepší rodinné nastavení a pár dalších, ale užitečných drobností.

Starý „dobrý“ MacBook Pro neobstojí

Rok 2017 byl posledním, kde Apple představoval hardware. O pět let později se na předchozí tradici navázalo. Překvapivě? Dost možná ano. Svět se pořád potýká s uzavírkami továren kvůli pandemii, což ovlivňuje dodavatelský řetězec, do toho ještě nepolevila čipová krize, a pak zde navíc máme rusko-ukrajinský konflikt. Zlobil by se na Apple někdo, kdyby nové MacBooky nepředstavil, protože by je stejně neměl moc komu prodávat?

Analytici předpokládali, že se na WWDC nový MacBook Air skutečně ukáže. Nakonec jej doprovodil i 13“ MacBook Pro, o kterém zase zmiňovali, že jej Apple odloží. Oba přitom obsahují nový čip Apple Silicon M2, tedy druhou generaci čipu postaveného na architektuře ARM, ke které Apple utekl od Intelu. Parametrově jsou to hodně podobná zařízení, už svým názvem ale jasně vyjadřují, k čemu je jaká řada určena. Model Air má být lehký jak na přenášení, tak na práci, model Pro je pak určený profesionálům. Logika nastavení ceny u obou novinek ale chybí.

Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007:

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

MacBook Air vychází z designu loňských 14 a 16“ MacBooků Pro. 13“ MacBook Pro, u kterého by se dalo spíše čekat, že se přiblíží svým větším sourozencům, však zůstal starého designu, se kterým Apple přišel už v roce 2015. Čemu to vadí? Předně nemá nabíjecí konektor MagSafe 3, ale musí se nabíjet skrze jedno ze dvou přítomných USB-C a jeho displej je jen 13,3“ Retina displej s LED podsvícením a technologií IPS. M2 MacBook Air už má 13,6“ Liquid Retina displej, i když vzhledem k navýšení kvality kamery pro ni obsahuje výřez. I aktuální MacBook Pro si tak zachovává mnohými nenáviděný Touch Bar namísto funkčních kláves.

Není M2 jako M2

Apple seká jeden čip za druhým, a zákonitě musí docházet k chybám. Těmito chybami pak osazuje slabší stroje, mezi které patří základní MacBook Air 2022. Ten totiž nabídne „jen“ 8jádrové GPU a 8jádrové CPU, kdežto MacBook Pro má 10jádrové GPU, stejně jako vyšší konfigurace MacBooku Air (která přihazuje ještě 512GB SSD disk namísto 256GB). Samozřejmě je zde ale rozdíl v ceně.

Základ nového Airu vás vyjde na 36 990 Kč, základ 13“ MacBooku Pro vás vyjde na 38 990 Kč. Za dvě GPU jádra navíc si tak připlatíte dva tisíce korun, ale budete mít tento výkon v zastaralém šasi. Budiž, rozdíl tu pořád nějaký je, i když malý. O poznání vtipnější je ale porovnání vyšších konfigurací. MacBook Air s čipem M2 a 8jádrovým CPU a 10jádrovým GPU s 8GB paměti RAM a 512GB SSD diskem vás vyjde na 45 990 Kč. 13“ MacBook Pro, který nabízí naprosto totožnou konfiguraci (ale ta je opět ve starém těle), stojí o celý jeden tisíc méně.

Označení a nacenění nových počítačů tak prostě nedává smysl. Základní řada (i když ve vyšší konfiguraci) nabídne stejný výkon jako ta profesionální, ale je ještě o něco dražší. Když už do toho Apple šel, měl designově inovovat i MacBook Pro. Lépe by tak zapadl do portfolia a Apple mu mohl zvednout i cenovku. Zalepil by tím tak i prostor do 14“ MacBooku Pro, který startuje na částce 58 990 Kč.

Celé to má ještě jistou pachuť v tom, že ani jeden z počítačů není dostupný. Apple obvykle uvádí i termíny předobjednávek a následně ostrý prodej. Tentokrát jsme se museli spokojit jen s označením „v prodeji příští měsíc“. Apple tedy ukázal, navnadil, ale zatím neprodá. S jistotou se tak dá říci, že jakmile přijde předprodej, kdo zaváhá, bude mít smůlu. Na vyšší modely MacBooku Pro jsou totiž čekací lhůty převyšující měsíc a půl. Nejinak tomu bude jistě i zde.